Cizrna

Cizrna
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Máte rádi cizrnu? Pojďte si ji uvařit!

Ingredience aneb co potřebujete

pepř - černý mletý
2 stroužky český česnek
1 hrst listy petrželky
1 polévková lžíce pravé máslo
0,5 balení cizrna

Postup vaření podle receptu

Koupenou cizrnu si dáme večer do vody a druhý den ráno ji můžeme začít vařit.

Napustíme si do hrnce vodu a nasypeme předmáčenou cizrnu. Budeme ji vařit přibližně třičtvrtě hodiny.

Ke konci vaření zkoušíme tvrdost cizrny, aby nebyla přespříliš měkká.

Slijeme vodu.

Zaběhneme si na zahradu pro petrželku a česnek.

Petrželku umyjeme a otrháme lístečky. Česnek zbavíme slupky a asi dva stroužky (nebo více) rozkrájíme.

Cizrnu přendáme do nižšího hrnce a několik minut opražíme. Uvidíte, jaká se z ní line vůně.

Ukrojte a vložte kousek másla. Promíchejte.

Opepřete. Vhoďte lístky petrželky. Přisypte česnek.

Zlehka promícháme. Pár minut opražíme a můžeme servírovat.

Servíruje se jako samostatné jídlo, nebo k tomu upečte např. kuřecí stehna. Záleží na vás jaké maso k cizrně vyberete. Dobrou chuť.

Co jste ještě nevěděli o receptu Cizrna

Cizrna, známá také jako římský hrách, je luštěnina populární v kuchyních po celém světě. Bohatá na bílkoviny a vlákninu, je ideální pro vegetariány a vegany. Cizrna je základní surovinou pro oblíbené pokrmy jako hummus a falafel. Lze ji přidat do salátů, polévek nebo příloh. Vařená cizrna má krémovou texturu a lehce oříškovou chuť. Je také zdrojem mnoho důležitých živin, jako jsou železo, fosfor a vitamín B. Při přípravě jídel se používá jak sušená, tak konzervovaná cizrna.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Vegetariánské
Štítky: česká kuchyně, příloha, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Cizrna.

Přidat komentář