Cizrna

Máte rádi cizrnu? Pojďte si ji uvařit!
Ingredience aneb co potřebujete
pepř - černý mletý
2 stroužky český česnek
1 hrst listy petrželky
1 polévková lžíce pravé máslo
0,5 balení cizrna
Postup vaření podle receptu
Koupenou cizrnu si dáme večer do vody a druhý den ráno ji můžeme začít vařit.
Napustíme si do hrnce vodu a nasypeme předmáčenou cizrnu. Budeme ji vařit přibližně třičtvrtě hodiny.
Ke konci vaření zkoušíme tvrdost cizrny, aby nebyla přespříliš měkká.
Slijeme vodu.
Zaběhneme si na zahradu pro petrželku a česnek.
Petrželku umyjeme a otrháme lístečky. Česnek zbavíme slupky a asi dva stroužky (nebo více) rozkrájíme.
Cizrnu přendáme do nižšího hrnce a několik minut opražíme. Uvidíte, jaká se z ní line vůně.
Ukrojte a vložte kousek másla. Promíchejte.
Opepřete. Vhoďte lístky petrželky. Přisypte česnek.
Zlehka promícháme. Pár minut opražíme a můžeme servírovat.
Servíruje se jako samostatné jídlo, nebo k tomu upečte např. kuřecí stehna. Záleží na vás jaké maso k cizrně vyberete. Dobrou chuť.
Co jste ještě nevěděli o receptu Cizrna
Cizrna, známá také jako římský hrách, je luštěnina populární v kuchyních po celém světě. Bohatá na bílkoviny a vlákninu, je ideální pro vegetariány a vegany. Cizrna je základní surovinou pro oblíbené pokrmy jako hummus a falafel. Lze ji přidat do salátů, polévek nebo příloh. Vařená cizrna má krémovou texturu a lehce oříškovou chuť. Je také zdrojem mnoho důležitých živin, jako jsou železo, fosfor a vitamín B. Při přípravě jídel se používá jak sušená, tak konzervovaná cizrna.