Domácí chleba

Pokud někdo jednou ochutná domácí chléb, jen těžko se vrátí k těm kupovaným. Při pečení se příjemně naplní celý byt vůní, a kůrku si můžete upéct přesně podle svých představ.
Ingredience aneb co potřebujete
5 hrnků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 kostka droždí (42 g)
2 lžičky soli
1 špetka cukru
3 lžíce vlažného mléka
1-2 lžíce tymiánu
1- 2 lžíce kmínu
hladká mouka na posypání plechu
voda s octem na potření
Postup vaření podle receptu
Do teplého oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme ho vykynout. Jakmile vykyne, vmícháme ho do mouky, kterou jsme smíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přidáme teplou vodu, vytvoříme těsto a necháme ho kynout přibližně jednu hodinu.
Z vykynutého těsta utvoříme dvě šišky, přičemž máme ruce namočené ve studené vodě.
Umístíme je na plech důkladně posypaný moukou a necháme je kynout po dobu 20 minut.
Před vložením do horké trouby potřeme chlebové šišky štětcem namočeným v octové vodě a pečeme je na vysoké teplotě 250 °C asi 5 minut. Poté teplotu snížíme na přibližně 170-175 °C a pečeme je dalších 30-45 minut.
Během pečení chléb několikrát potřeme vodou s octem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí chleba
Domácí chleba je oblíbenou pochoutkou, která voní přímo z trouby. Příprava domácího chleba je umění, které spojuje kvalitní suroviny, jako je mouka, voda, sůl a kvasnice. Tento chléb je nejen chutný, ale také zdravý, protože neobsahuje žádné umělé konzervanty. Při pečení doma si člověk užije radost z procesu, a výsledek – kůrka křupavá a vnitřek hebký – potěší každého. Domácí chleba lze podávat k různým jídlům nebo si ho vychutnat s máslem a medem. Je to klasika, která nikdy nezklame.