Domácí chleba

Domácí chleba
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Porce: 1

Pokud někdo jednou ochutná domácí chléb, jen těžko se vrátí k těm kupovaným. Při pečení se příjemně naplní celý byt vůní, a kůrku si můžete upéct přesně podle svých představ.

Ingredience aneb co potřebujete

5 hrnků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 kostka droždí (42 g)
2 lžičky soli
1 špetka cukru
3 lžíce vlažného mléka
1-2 lžíce tymiánu
1- 2 lžíce kmínu
hladká mouka na posypání plechu
voda s octem na potření

Postup vaření podle receptu

Do teplého oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme ho vykynout. Jakmile vykyne, vmícháme ho do mouky, kterou jsme smíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přidáme teplou vodu, vytvoříme těsto a necháme ho kynout přibližně jednu hodinu.

Z vykynutého těsta utvoříme dvě šišky, přičemž máme ruce namočené ve studené vodě.

Umístíme je na plech důkladně posypaný moukou a necháme je kynout po dobu 20 minut.

Před vložením do horké trouby potřeme chlebové šišky štětcem namočeným v octové vodě a pečeme je na vysoké teplotě 250 °C asi 5 minut. Poté teplotu snížíme na přibližně 170-175 °C a pečeme je dalších 30-45 minut.

Během pečení chléb několikrát potřeme vodou s octem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí chleba

Domácí chleba je oblíbenou pochoutkou, která voní přímo z trouby. Příprava domácího chleba je umění, které spojuje kvalitní suroviny, jako je mouka, voda, sůl a kvasnice. Tento chléb je nejen chutný, ale také zdravý, protože neobsahuje žádné umělé konzervanty. Při pečení doma si člověk užije radost z procesu, a výsledek – kůrka křupavá a vnitřek hebký – potěší každého. Domácí chleba lze podávat k různým jídlům nebo si ho vychutnat s máslem a medem. Je to klasika, která nikdy nezklame.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (61 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pečivo
Štítky: svačina, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, levné, česká, snadný, pro začátečníky, slovenská, pečení, hrníčkové, vegetarianské, slané pečivo, kynutí, snídaně, chléb

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí chleba.

Přidat komentář