Plzeňské rozpeky

Začneme přípravou kvásku z trochy mléka, droždí a cukru. Vedle si promícháme mléko se žloutky.
Ingredience aneb co potřebujete
těsto 1 kostka droždí
2 ks žloutek
250 g polohrubá mouka
1 lžička sůl
10 dkg rozpuštěné máslo
250 g hladká mouka
200 ml mléko
1 lžička cukr
vlažné mléko
na potření sádlo
Postup vaření podle receptu
Do mísy s moukou přidáme již vzešlý kvásek, rozmíchané žloutky s mlékem, rozpuštěné máslo a sůl. Vyhněteme těsto a dáváme do tepla vykynout.
Připravíme si plech vystlaný pečícím papírem. Z vykynutého těsta teď tvoříme naše rozpeky(bochánky), které po umístění na plech rozmáčkneme. Mělo by nám to vyjít asi na 6 bochánků. Takto dáváme ještě na chvíli dokynout.
Rozpustíme si trochu sádla, potřeme jím nakynuté rozpeky a vkládáme do trouby na 180°C. Pečeme po dobu asi tak 40 minut.
Podáváme jako přílohu k masům a zelenině.
Co jste ještě nevěděli o receptu Plzeňské rozpeky
Plzeňské rozpeky jsou tradiční české jídlo pocházející z Plzně. Tato specialita se skládá z měkkého chleba, který je podélně rozkrojený a plněný různými ingrediencemi, jako jsou šunka, sýr a zelenina. Rozpeky se poté pečou v troubě, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Jsou oblíbené jako rychlé občerstvení nebo lehký pokrm a často se podávají s čerstvým salátem. Díky své lahodné chuti a jednoduché přípravě si získaly srdce mnoha milovníků české kuchyně.