Plzeňské rozpeky

Plzeňské rozpeky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Začneme přípravou kvásku z trochy mléka, droždí a cukru. Vedle si promícháme mléko se žloutky.

Ingredience aneb co potřebujete

těsto 1 kostka droždí
2 ks žloutek
250 g polohrubá mouka
1 lžička sůl
10 dkg rozpuštěné máslo
250 g hladká mouka
200 ml mléko
1 lžička cukr
vlažné mléko
na potření sádlo

Postup vaření podle receptu

Do mísy s moukou přidáme již vzešlý kvásek, rozmíchané žloutky s mlékem, rozpuštěné máslo a sůl. Vyhněteme těsto a dáváme do tepla vykynout.

Připravíme si plech vystlaný pečícím papírem. Z vykynutého těsta teď tvoříme naše rozpeky(bochánky), které po umístění na plech rozmáčkneme. Mělo by nám to vyjít asi na 6 bochánků. Takto dáváme ještě na chvíli dokynout.

Rozpustíme si trochu sádla, potřeme jím nakynuté rozpeky a vkládáme do trouby na 180°C. Pečeme po dobu asi tak 40 minut.

Podáváme jako přílohu k masům a zelenině.

Co jste ještě nevěděli o receptu Plzeňské rozpeky

Plzeňské rozpeky jsou tradiční české jídlo pocházející z Plzně. Tato specialita se skládá z měkkého chleba, který je podélně rozkrojený a plněný různými ingrediencemi, jako jsou šunka, sýr a zelenina. Rozpeky se poté pečou v troubě, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Jsou oblíbené jako rychlé občerstvení nebo lehký pokrm a často se podávají s čerstvým salátem. Díky své lahodné chuti a jednoduché přípravě si získaly srdce mnoha milovníků české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.6/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: České, Pečivo, Příloha
Štítky: česká kuchyně, příloha, vegetariánský recept

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Plzeňské rozpeky.

Přidat komentář