Housky

V poslední době častěji pekli housky doma. Když se v kuchyni rozline aroma čerstvě upečených housek nebo rohlíků, na ty gumové z obchodu už si ani nevzpomeneme.
Ingredience aneb co potřebujete
520 ml mléka
50 g Ramy
750 g hladké mouky
50 g sójove mouky
2,5 lžičky soli
1 lžička cukru
30 g čerstvého droždí (nebo 2,5 lžičky sušeného droždí)
Solamyl
mák (nebo semínka)
Postup vaření podle receptu
Všechny ingredience dáme do pekárny v uvedeném pořadí a spustíme program na přípravu těsta.
Než program skončí, je potřeba vyjmout těsto z pekárny a nechat ho kynout v míse, jinak nám uteče.
Uhněteme těsto na housky a necháme je kynout na plechu. (Používám pod ně pečicí papír nebo teflonovou fólii.)
Trubku zahřejeme na 220 °C.
Vlažné mléko smícháme s vodou a Solamylem. Housky tuto směs potřeme a posypeme mákem nebo jinými semínky.
Vložíme to do mírně předehřáté trouby a po zhruba 10 minutách snížíme teplotu a dopečeme, dokud nezíská růžovou barvu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Housky
Housky, známé také jako "houskové knedlíky," jsou tradiční české pečivo vyrobené z kynutého těsta. Jsou měkké, nadýchané a skvěle se hodí k různým pokrmům, jako jsou omáčky, guláše nebo jako příloha k masu. Housky se často podávají čerstvé a ještě teplé, což z nich dělá oblíbenou volbu při rodinných obědech a svátcích. Jejich vůně a chuť nám připomínají domácí kuchyni a tradice našich babiček.