Domácí bramborové žemličky

Nejdříve si dáme ve slupce vařit brambory a jak se dovaří, dáme vychladnout. Pak si připravíme kvásek z droždí, které posypeme cukrem. Takto řádně promícháme, zalijeme 2lžícemi vlažného mléka, poprášíme moukou a odložíme někam do tepla vykynout.
Ingredience aneb co potřebujete
350 g brambory vařené ve slupce
350 g hladká mouka
200 - 250 ml mléko
1 ks malá červená cibule
1 - 2 lžiček sušený tymián
100 ml slunečnicový olej
1 ks vejce
42 g čerstvé droždí
1 lžíce cukr
350 g polohrubá mouka
na potření olej
podle chuti 1/2 lžičky sůl
podle potřeby kmín
sezamová semínka
Postup vaření podle receptu
Poté si prosejeme obě mouky, oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
Do mísy s moukou přilijeme mléko s kváskem, olej, vejce, přidáme nastrouhané osolené brambory. Vše vypracujeme v těsto, které odkládáme asi na hodinu kynout. Po vykynutí do těsta zamícháme cibuli a tymián. Takto těsto vyválíme asi do centimetrové výšky. Poté tvořítkem vykrajujeme kolečka, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme hotovo, zakryjeme utěrkou a necháváme ještě asi 15minut vykynout. Před tím než je dáme do trouby, tak ještě potřeme olejem. Sypeme kmínem nebo sezamem. Pečeme do růžova asi půl hodiny, při teplotě 180°C. Poté co je vyndáme, tak opět potřeme olejem.
Žemličky podáváme jako přílohu, můžeme i mazat různými pomazánkami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí bramborové žemličky
Domácí bramborové žemličky jsou lahodným pokrmem, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i srdce. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, ideální jako příloha k různým masovým pokrmům nebo jako samostatný snack. Jemné brambory se kombinují s moukou a kořením, což vytváří nadýchané a nadmíru chutné žemličky. Podávejte je teplé, můžete je posypat bylinkami nebo podávat se smetanovým dipem. Tento recept vás zaručeně přenese do období domácí pohody a tradic, kdy se doma péče o jídlo dostávala na první místo.