Lilková pomazánka Baba Ghanoush (vegan)
Troubu zahřejeme na 250 stupňů. Lilky propíchneme vidličkou ze všech stran a dáme je na rošt nebo plech do trouby, protože občas mohou prasknout a vytékat z nich šťáva.
Ingredience aneb co potřebujete
2 lilky
sůl
olivový olej
tahini pasta
chilli vločky
římský kmín
šťáva z limetky nebo citronu
česnek
koriandr (na servírování)
Postup vaření podle receptu
Předtím, než začneme péct, nastavíme troubu na teplotu 250 stupňů.
Lilky propíchneme vidličkou z několika stran a položíme je na rošt nebo plech do trouby (mohou prasknout a vytéct z nich šťáva, proto je lepší použít plech).
Pečeme asi 35 minut, dokud lilky nezměknou. To poznáme podle toho, že se scvrknou a budou na dotek měkké.
Pak necháme lilky vychladnout, rozřízneme je podélně a vyjmeme dužinu.
Pokud máme lilky vydlabané, můžeme jejich dužinu nasekat na drobnější kousky, což obvykle dělám, nebo ji rozmixovat.
Na závěr dochutíme. Přidávám 2-3 lžíce tahini a oleje, 2-3 stroužky česneku, šťávu z jedné limetky a lžičku římského kmínu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Lilková pomazánka Baba Ghanoush (vegan)
Lilková pomazánka Baba Ghanoush je delikátní a zdravá vegan pochoutka pocházející z Blízkého východu. Je vyrobena z pečených lilků, tahini (sezamové pasty), česneku, citronové šťávy a olivového oleje. Tato jemná pomazánka má bohatou, kouřovou chuť a je ideální jako dip nebo namazání na chléb. Je nejen chutná, ale také plná vlákniny a živin, což ji činí skvělou volbou pro veganskou stravu. Podává se často s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem, čímž se stává oblíbeným jídlem na každou příležitost.

Tomáš Rohlena