Ořechovka

Ořechovka je nápoj vyrobený z nezralých vlašských ořechů, obdobně jako mandlovice. Naše prababičky a babičky ji používaly k léčení žaludečních potíží po…
Ingredience aneb co potřebujete
24 ořechů
15 g celé skořice
8 g hřebíčků
4 g muškátového květu (nebo oříšku)
1 l vodky (koňaku nebo slivovice)
0,5 kg cukru
trochu vody
Postup vaření podle receptu
Ořechy sklízíme nejpozději do 24. června, aby se na nich nevytvořily tvrdé skořápky.
Nakrájíme je na tenké plátky, přidáme skořici, hřebíček, muškátový květ a alkohol, a poté je uložíme do pětilitrové láhve pod celofán.
Zavážeme celofán a sklenici dáme na sluneční světlo. Příležitostně s lahví zatřeseme. Po šesti týdnech slijeme.
Uvaříme cukr s malým množstvím vody a odstraníme vzniklou pěnu.
Po vychladnutí smícháme cukrový roztok s filtrovaným ořechovým extraktem.
Čím déle se odpočívá, tím je to prospěšnější. Skvěle pomáhá při problémech se žaludkem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Ořechovka
Ořechovka je tradiční český likér, který se vyrábí macerací zelených ořechů v alkoholu, často doplněný o cukr a koření. Tento lahodný nápoj má charakteristickou tmavou barvu a výraznou chuť, která se mění s lety zrání. Ořechovka se obvykle podává jako digestiv po jídle nebo při různých oslavy. Je známá svými léčivými účinky a oblíbená je také jako domácí produkt, který se často předává z generace na generační. Tato pochutina je symbolem české tradiční gastronomie.