Tlačenka po domácku

Muži jistě ocení, když pro ně připravíte domácí tlačenku. Nakoupíte u svého řezníka vepřová kolínka, nohy, hlavu, jazyk, játra. Popř. můžete zvolit jinou kombinaci mas. Řezník vám určitě poradí.
Ingredience aneb co potřebujete
2 kg vepřová hlava
1 kg vepřový jazyk
0,5 kg vepřová játra
500 ml vývar
1,5 kg vepřové koleno
1 ks kuchyňská cibule
česnek
majoránka
nové koření - mleté
sůl
černý pepř - mletý
nové koření - mleté
kousek sádla
Postup vaření podle receptu
Připravíme si velké hrnce nebo papiňák a pustíme se do toho.
Nožičky, hlavu , kolínka si pořádně očistíme. Zbavíme případně chloupků. Neosolená játra dáme vařit zvlášť do jiného hrnce. Ostatní maso dáme vařit na hodně dlouho. Musíte to ohlídat. Maso musí být měkké, ale ne úplně.
Potom si slijeme vývar z masa a odložíme stranou. Tuk z vývaru odebereme.
Játra si pak nakrájíme na malé kousky, jazyk oloupeme a také nakrájíme. Obereme maso z kostí a pokrájíme. Kůži buď umeleme nebo také pokrájíme na malinkaté kousky.
Vezmeme si obrovský hrnec a osmažíme cibuli na sádle. Vsypeme všechno maso, kůži a játra. Přilijeme vývar z masa a okořeníme. Přidáme česnek podle svého uvážení. Lehce zahřejeme a odebereme stranou, kde máme již připravené tlačenkové střevo.
Naplníme, zavážeme oba konce. A uprostřed střeva ještě znovu zavážeme.
Do vroucí vody vložíme naplněná tlačenková střeva a asi 1,5 - 2 hod.vaříme.
Potom vyndáme, píchnutím zbavíme vzduchu a necháme vystydnout. Během stydnutí různě otáčíme, upravujeme tvar.
Nakonec dáme přes noc odležet do lednice.
Druhý den si na prkýnku nakrájíme cibuli a tlačenku. Pokapeme octem a k tomu čerstvé pečivo. Mňam a dobrou chuť.
Co jste ještě nevěděli o receptu Tlačenka po domácku
Tlačenka po domácku je tradiční české jídlo, které se připravuje z různých druhů masa, včetně vepřového kolena a bůčku. Maso se vaří do měkka, poté se smíchá s kořením, cibulí a česnekem. Směs se nalije do formy a ponechá se ztuhnout. Výsledkem je chutný pokrm podobný aspiku, který se obvykle podává nakrájený na plátky s cibulí, octem a chlebem. Tlačenka je oblíbená nejen díky své bohaté chuti, ale také díky možnosti využití zbytků masa, čímž se minimalizuje odpad.