Žemlovka s jablky a tvarohem

I když ji známe z jídelny ve škole či na závodech, domácí žemlovka je naprosto vynikající! Člověk si ji užije s vůní jablek, skořice a vanilky...
Ingredience aneb co potřebujete
50 g rozinek
3 jablka
4 rohlíky (starší, ale vláčné)
500 ml mléka (dle potřeby)
2 vejce
250 g tučného tvarohu (ve vaničce)
2 lžíce krupicového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
mletá skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce másla na vymazání formy
Na povrch
2 lžíce másla
moučkový cukr
Postup vaření podle receptu
Plech na pečení potřeme máslem nebo jiným tukem.
Rozinky třídíme, omyjeme pod proudem vody a dáme do misky, do které je potom zalijeme horkou vodou.
Omyjeme jablka, rozdělíme je na čtvrtiny a odstraníme jádřince. Následně je nastrouháme na větší kousky. Starší rohlíky nakrájíme na plátky.
V malém množství mléka rozšleháme vidličkou jedno vejce a poté přidáme zbytek mléka. Do tohoto směsi po kouskách namáčíme dvě třetiny nakrájených rohlíků.
Rozinky necháme dobře okapat na sítu.
Navlhčené plátky rohlíků umístíme vedle sebe do formy a pokryjeme jimi dno i stěny.
Připravíme tvarohovou směs tím, že smícháme druhé vejce s cukrem, poté přidáme tvaroh a kukuřičný škrob. Po důkladném promísení vložíme polovinu okapaných rozinek.
Z jablek jen opatrně vymačkáme šťávu a nakrájíme je na plátky rohlíků.
Jablka srovnáme, posypeme je zbylými rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Poté všechno zalijeme připravenou tvarohovou směsí a přikryjeme plátky rohlíků namočenými ve směsi.
Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 45 minut, až se rohlíky na povrchu zbarví do zlatova.
Upečenou žemlovku nakrájíme na kusy a na talíři ji hojným způsobem posypeme cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem je tradiční český pokrm, který okouzlí svou lahodnou chutí a vůní. Tento dezert se připravuje z plátků veky nebo žemlí, které jsou prokládány vrstvami nastrouhaných jablek a tvarohu. Pečení jídla vytváří zlatavou kůrku a krémovou náplň, která je skvělým spojením sladké a kyselé chuti. Může být podávána s posypem skořice nebo vanilkovou omáčkou, což ji činí ideálním dezertem na rodinné oslavy nebo jako sladkou tečku po obědě.