Bramborové placky se sýrem

Oloupané a předvařené brambory (nebo zbytky z oběda) vložíme do mísy a nastrouháme je nahrubo nebo roztlačíme. Poté přimícháme hrubě nastrouhaný sýr podle…
Ingredience aneb co potřebujete
600 g vařených brambor
200 g tvrdého sýru dle chuti gouda, čedar, niva, uzený sýr...
2 ks vajec
koření dle chuti pepř, drcený kmín, oblíbená kořenící směs
muškátový květ dle chuti
bylinky
hladká mouka
česnek dle chuti
olej
Postup vaření podle receptu
Uvařené a oloupané brambory dáme do mísy a buď je nastrouháme nahrubo, nebo je rozšťoucháme. Poté přidáme hrubě nastrouhaný sýr podle své chuti a dvě vejce. Chutí placek se ovlivňuje podle typu sýra.
Pokud použijeme nivu, není potřeba jídlo dále dochucovat, ani solí, protože sýr je dost slaný. U uzeného sýra nebo čedaru to platí stejně, ale můžeme přidat trochu muškátového květu nebo pepře, a také sůl podle chuti. U sýrů jako je gouda nebo eidam, které mají jemnější chuť, můžeme použít různé koření, bylinky, česnek a sůl podle potřeby.
Směs brambor, sýra a vajec dobře promícháme a pokud je potřeba, mírně zahustíme hladkou moukou. Těsto by mělo být jemné, nesmíme přidat příliš mouky (asi 2-3 lžíce). Pokud se zdá, že je lepkavější než obvyklá těsta, není důvod ke strachu, stačí placky obalit v hrubé mouce před smažením. Bramborové těsto totiž občas může být řidší.
Na dlaně si naneseme olej, lžící nabereme těsto a v rukou vytvarujeme placičky, které osmažíme z obou stran na pánvi v rozpáleném oleji, dokud nezesvětlají. Po osmažení je položíme na ubrousek, aby se vsákl přebytečný olej, a podáváme.
Podáváme je s zeleninovým salátem nebo s dipy ze zakysané smetany, česneku a bylinek, nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Ti, kteří nemohou placky jíst bez masa, si mohou přidat jemně nakrájenou šunku nebo slaninu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborové placky se sýrem
Bramborové placky se sýrem jsou oblíbeným pokrmem české kuchyně, který potěší svou jednoduchostí a lahodností. Hlavními ingrediencemi jsou strouhané brambory, které se smíchají s nastrouhaným sýrem, solí a kořením. Těsto se formuje do placky a smaží na pánvi do zlatova. Hotové placky se často podávají se zakysanou smetanou nebo jogurtem, což dodává jídlu svěžest. Tento pokrm je ideální jako rychlá svačina či lehký hlavní chod, a lze jej servírovat jak teplý, tak i studený.