Italské rizoto se zeleným chřestem

Rizoto je klasické italské jídlo z rýže, které se připravuje ve vývaru. Když je rizoto dobře uvařené, je krémové a husté, přičemž rýže je uvařená tak, aby měla příjemný skus.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g zeleného chřestu
1300 ml kuřecího vývaru
1 lžíce olivového oleje
2 středně velké pórky
3 stroužky česneku
1 lžička čerstvého tymiánu
300 g rýže na rizoto (Arborio)
80 ml suchého bílého vína
1 hrst mraženého zeleného hrášku
3 lžíce citronové šťávy
nastrouhaný parmazán k podávání
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup vaření podle receptu
Jak správně připravit zelený chřest: Nejprve chřest důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho kuchyňským papírem. Pokud máme mladý a tenký chřest, není potřeba ho loupat, ostatní kusy oloupeme zhruba od poloviny směrem dolů. Pokud potřebujeme chřest už uvařený, svážeme ho svazkem a vaříme ve vroucí osolené vodě stojatě po dobu 2 minut, aby zůstal jasně zelený. Poté chřest sceďte a propláchněte ve studené vodě, pak ho dejte stranou.
Uvařený chřest nakrájíme na kousky dlouhé 2,5 cm.
Zeleninu omyjeme a nakrájíme, česnek jemně nakrájíme a lístky tymiánu otrháme a také nakrájíme.
Kuřecí vývar přivedeme k jemnému varu, aby se jen lehce pohyboval.
V širokém nepřilnavém hrnci zahřejeme olej. Na něm osmahneme pórek, česnek a tymián, dokud pórek nezměkne, což trvá přibližně 3 minuty.
Přidáme rýži a mícháme ji přibližně jednu minutu, aby se spojila s olejem a zeleninou a trochu prosvětlila.
Přelijeme to vínem a při neustálém míchání necháme, aby se to vsáklo do rýže.
Po přidání naběraček začneme do směsi lít horký vývar, přičemž rýži neustále mícháme. Každou dávku vývaru necháme nejprve vstřebat, než přidáme další.
Pokračujeme tímto způsobem asi 18 minut, dokud rýže nezměkne, ale uprostřed zůstane zrnka stále poměrně tvrdá.
Na závěr přidáme do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu společně s poslední porcí vývaru.
Standardní doba přípravy rizota se pohybuje mezi 20 a 22 minutami.
Na konec do rizota přidáme pepř a sýr a okamžitě ho servírujeme.
Co jste ještě nevěděli o receptu Italské rizoto se zeleným chřestem
Italské rizoto se zeleným chřestem je delikátní a krémové jídlo, které spojuje tradiční italskou kuchyni s čerstvými surovinami. Hlavní surovina, arborio rýže, je pomalu vařená v zeleninovém vývaru, čímž získává svou jedinečnou krémovou konzistenci. Zelený chřest přidává k rizotu svěží a jemnou chuť, která se skvěle doplňuje s parmezánem. Tento pokrm je ideální jako předkrm nebo lehký oběd a potěší všechny milovníky zeleniny a italské kuchyně.