Cuketová nádivka bez mouky se šunkou a třemi druhy sýrů

Cuketová nádivka bez mouky se šunkou a třemi druhy sýrů
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut
Porce: 5

Cukety omyjeme, odřízneme jejich stopky a konce, následně je překrojíme na poloviny a pomocí lžičky jemně vyjmeme semínka (u čerstvých cuket to není nutné) a nastrouháme na hrubo. Dáme...

Ingredience aneb co potřebujete

3 středně velké cukety (cca 1 kg)
1 plechovka cizrny v nálevu
1 paprika kapie
1 menší červená cibule
4 stroužky česneku
150 g šunky v celku (krůtí, vepřová, podle chuti)
100 g modrého sýra (gorgonzola, niva)
100 g čedaru v celku
100 g goudy v celku
200 g zakysané smetany
2 hrsti čerstvých bylinek - libeček, citronový tymián, petrželka, majoránka
1 špetka muškátového oříšku
sůl
čerstvě mletá směs pepřů
kokosový olej na vymazání formy

Postup vaření podle receptu

Cukety omyjeme, odstraníme konce, přepůlíme, jemně vydlabeme semínka (mladé cukety není nutné) a nastrouháme je na hrubo. Poté je dáme do cedníku, posolíme a necháme asi 15-20 minut odkapat.

Cizrnu scedíme z nálevu do sítka, opláchneme ji vodou, osušíme papírovou utěrkou a necháme ji uschnout na suchém místě.

Mezitím oloupeme cibuli a česnek a očistíme papriku. Cibuli pokrájíme na malé kostičky, česnek utřeme, a papriku rozkrájíme na úzké proužky. Nasekáme bylinky na malé kousky. Šunku a sýry nakrájíme na kostičky (gorgonzolu stačí jen rozdrobit).

Z cukety vymačkáme co nejvíce nadbytečné vody. Cizrnu hrubě nasekáme v sekáčku.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme se smetanou. Z bílků vytvoříme sníh přidáním špetky soli a vyšleháme do pevné consistency.

Předehřejeme troubu na 185 °C.

Pekáček o rozměrech přibližně 20 x 30 cm potřeme kokosovým olejem.

Ve velké míse smícháme všechny předchozí ingredience: cuketu, cizrnu, cibuli, papriku, česnek, šunku, sýry a bylinky. Poté přidáme směs žloutků a smetany, posypeme špetkou muškátového oříšku, dochutíme solí a pepřem a jemně vmícháme sníh z bílků.

Opatrně přeneste celou směs do vymazané formy nebo pekáčku a pečte přibližně 45 minut, dokud nebude zlatavá, přičemž čas přizpůsobte podle toho, jak vaší troubě.

Co jste ještě nevěděli o receptu Cuketová nádivka bez mouky se šunkou a třemi druhy sýrů

Cuketová nádivka bez mouky se šunkou a třemi druhy sýrů je lahodným a zdravým pokrmem, ideálním pro milovníky zeleniny. Cuketa dodává nádivce jemnou chuť a vláčnost, zatímco šunka přináší výraznou slanost. Tři druhy sýrů – například mozzarella, sýrový uzený a tvrdý sýr – dodávají nádivce bohatost a krémovost. Tento recept je skvělou volbou pro bezlepkové stravování a potěší celou rodinu. Výborně se hodí jako hlavní jídlo nebo jako příloha k salátu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (25 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové
Štítky: svačina, oběd, běžný den, večeře, slané, česká, bezlepkové, pečení, cuketa, letní recepty, dietní recepty, náročný, bylinky, zeleninová jídla

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Cuketová nádivka bez mouky se šunkou a třemi druhy sýrů.

Přidat komentář