Domácí rohlíky

Kvasnice smícháme s troškou teplého mléka a cukrem. Chvilku počkáme, až se kvasnice aktivují. Následně kvásek přidáme do mísy, do které jsme nasypali…
Ingredience aneb co potřebujete
1/2 kg hladké mouky
1/4 l mléka
1 vejce
trochu máku nebo kmínu
8 dkg sádla
2,5 dkg kvasnic
lžička soli
2 lžičky cukru
Postup vaření podle receptu
Kvasnice smícháme s malým množstvím teplého mléka a cukrem a chvíli počkáme, až začnou pracovat. Pak kvásek vmícháme do mísy s moukou, solí a zbylým mlékem. Vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na čtyři kusy. Ty necháme kynout.
Po vykynutí těsto vyválíme z bochánků na co nejtenčí kulaté placky. Tyto placky potřeme sádlem a rozdělíme na 8 stejných částí od okrajů směrem ke středu, které pak stáčíme od okraje k špičce. Rohlíky následně uložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a mákem (nebo kmínem). Rohlíky necháme na plechu ještě chvíli kynout. Poté pečeme v troubě zhruba 10 minut při teplotě 180° - 200°C.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí rohlíky
Domácí rohlíky jsou chutným a voňavým pečivem, které patří k tradiční české kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a zvládne ji i začínající pekař. Rohlíky jsou měkké uvnitř a křupavé zvenčí, ideální k snídani nebo jako příloha k polévce. Můžete je plnit sýrem, šunkou nebo marmeládou podle chuti. Vůně čerstvě upečených rohlíků provází domácnost a dává pocit útulnosti a pohody. Zkuste si je upéct a užijte si tento lahodný zážitek!