Domácí rohlíky

Domácí rohlíky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Kvasnice smícháme s troškou teplého mléka a cukrem. Chvilku počkáme, až se kvasnice aktivují. Následně kvásek přidáme do mísy, do které jsme nasypali…

Ingredience aneb co potřebujete

1/2 kg hladké mouky
1/4 l mléka
1 vejce
trochu máku nebo kmínu
8 dkg sádla
2,5 dkg kvasnic
lžička soli
2 lžičky cukru

Postup vaření podle receptu

Kvasnice smícháme s malým množstvím teplého mléka a cukrem a chvíli počkáme, až začnou pracovat. Pak kvásek vmícháme do mísy s moukou, solí a zbylým mlékem. Vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na čtyři kusy. Ty necháme kynout.

Po vykynutí těsto vyválíme z bochánků na co nejtenčí kulaté placky. Tyto placky potřeme sádlem a rozdělíme na 8 stejných částí od okrajů směrem ke středu, které pak stáčíme od okraje k špičce. Rohlíky následně uložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a mákem (nebo kmínem). Rohlíky necháme na plechu ještě chvíli kynout. Poté pečeme v troubě zhruba 10 minut při teplotě 180° - 200°C.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí rohlíky

Domácí rohlíky jsou chutným a voňavým pečivem, které patří k tradiční české kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a zvládne ji i začínající pekař. Rohlíky jsou měkké uvnitř a křupavé zvenčí, ideální k snídani nebo jako příloha k polévce. Můžete je plnit sýrem, šunkou nebo marmeládou podle chuti. Vůně čerstvě upečených rohlíků provází domácnost a dává pocit útulnosti a pohody. Zkuste si je upéct a užijte si tento lahodný zážitek!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (41 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pečivo
Štítky: svačina, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, česká, do 50 korun, pečení, středně náročný, slané pečivo, kynutí, snídaně, housky, rohlíky, bagety

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí rohlíky.

Přidat komentář