Slaný kynutý koláč se zeleninovou náplní
Cukr a droždí rozmícháme ve vodě, poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Lilek nakrájíme na tenké plátky, osolíme a...
Ingredience aneb co potřebujete
Pevnější kynuté těsto (na chleba, dalamánky)
150-160 ml (g) vody
lžíce oleje
lžička soli
lžička cukru
70 g žitné celozrnné mouky jemně mleté
70 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
110 g hladké mouky
5-6 g droždí
Dále
4-6 pevnějších rajčat
lilek
mozzarella
Gran Moravia
bazalka
olej
sůl
Postup vaření podle receptu
Do vody přidáme cukr a droždí, poté smícháme ostatní ingredience a zpracujeme těsto, které následně necháme vykynout.
Lilek nakrájíme na tenké plátky, posypeme solí a necháme jej odstát, aby se zbavil vody. Poté plátky osušíme, osmažíme na pánvi a dáme je na papírovou utěrku. Vykynuté těsto rozválejte a vložte do formy vymazané tukem.
Na dno dáme tenkou vrstvu koleček masitých rajčat, pak přidáme plátky mozzarelly, poté opět rajčata, následuje mozzarella a lilek. Rajčata vždy posypáváme čerstvou trhanou bazalkou.
Na vrch koláče nasypeme nastrouhaný sýr Gran Moravia a po krátkém kynešujeme ho upečeme v předehřáté troubě.
Co jste ještě nevěděli o receptu Slaný kynutý koláč se zeleninovou náplní
Slaný kynutý koláč se zeleninovou náplní je lahodné a výživné jídlo, které potěší každého milovníka slané pečivo. Těsto, kynuté do nadýchané podoby, je plné chuti a ideálně doplňuje pestrou zeleninovou směs, obvykle obsahující cibuli, papriku, cuketu a koření. Tento koláč je skvělou volbou nejen jako svačina, ale také jako předkrm či hlavní jídlo. Jeho příprava je snadná a můžete ho podávat teplý i studený, což z něj dělá univerzální pokrm pro různé příležitosti.

Tomáš Rohlena