Domácí houstičky

Na snídani není nic lepšího než vonné a křupavé pečivo. Jsou tak chutné, že si je příště připravíte v dvojnásobném množství. Dá se to zvládnout...
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
500 g polohrubé mouky
18-21 g čerstvého droždí
250 ml mléka (podle potřeby i více)
1 necelá lžička cukru
1 plná lžička soli
50 g másla
1 vejce
Na potření a posypání
1 vejce
hrubá sůl
mák
kmín
sezam
vločky
Postup vaření podle receptu
Pekáč vyložíme papírem na pečení.
Do mísy nalijeme šálek vlažného mléka, přidáme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí a všechno dobře promícháme. Poté necháme kvásek vykynout.
Prosejeme mouku do mísy, přidáme sůl a kvásek, zbývající vlažné mléko, měkký tuk a rozšlehané vejce. Vše důkladně promícháme a na pomoučeném povrchu vypracujeme hustší těsto.
Těsto vložíme zpět do mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů a každý z nich ještě na 3 kousky, které následně splétáme.
Na pomoučeném stole rozválíme části těsta a spojíme vždy tři válečky do tvaru housky jako cůpek. Pokud chceme udělat rohlíky, rozválíme těsto na plát, vykrojíme trojúhelníky, jeden roh vytáhneme a svineme do tvaru rohlíku. Případně z delších válečků můžeme vytvořit preclíky.
Natočené housky umístíme na připravený plech a necháme je chvíli kynout.
Následně je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo ovesnými vločkami a pečeme v předem zahřáté troubě na 210-220 °C, dokud nezískají zlatavou barvu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí houstičky
Domácí houstičky jsou lahodným a voňavým pečivem, které si můžete snadno připravit doma. Jejich měkká a nadýchaná textura spolu s křupavou krustou zaručuje skvělý zážitek při každém soustu. Recepty na houstičky se liší, ale obvykle obsahují kvalitní mouku, droždí, vodu a sůl. Příprava je rychlá a jednoduchá, takže si je můžete vychutnat k snídaně nebo k večeři. Podávejte je čerstvé, s máslem nebo jako přílohu k polévkám a salátům.