Rohlíky

Domácí pečivo se nedá mít dost! Rohlíky se skvěle hodí k polévce, zeleninovému salátu, k vejcím nebo jen tak s máslem.
Ingredience aneb co potřebujete
250-280 ml vody
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce oleje
100 g celozrnné mouky
400 g polohrubé mouky
20 g droždí (sušené 1,5 lžičky)
šunka (volitelně)
sýr (volitelně)
vejce na potření
Na posyp
sůl
mák
kmín, sezam...
olej na vymazání plechu (nebo pečicí papír)
Postup vaření podle receptu
Tento recept lze také využít v domácí pekárně. Pokud ji chceme použít, nejprve nalijeme tekuté ingredience, přidáme sůl a cukr do nádoby pekárny, poté přisypeme mouku a droždí a spustíme program Těsto. Hmotu upravujeme buď moukou, nebo malým množstvím vody, podle toho, jak mouka absorbuje tekutinu, abychom získali pružné těsto.
Bez použití pekárny postupujeme takto: Do misky nalijeme třetinu vody, přidáme lžíci mouky, cukr a droždí. Vše důkladně promícháme a necháme kvásek vykvasit zhruba 30 minut, v závislosti na teplotě v místnosti.
Do vzniklého kvásku přidáme zbytek vody, mouku, sůl a olej. Těsto důkladně zpracujeme, buď ručně, nebo pomocí robotu, a poté ho necháme pod utěrkou kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
Po tomto kroku pokračujeme stejným způsobem při všech přípravách těsta. Vykynuté těsto dáme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme ho na 5 částí.
Každou část těsta rozválíme na kruh s průměrem přibližně 25 cm a tloušťkou 1 cm. Tyto kruhy následně rozdělíme na 4 trojúhelníky. Od širší strany trojúhelníků stáčíme dovnitř a při jemném vytahování vrchního cípu je stočíme do tvaru rohlíčku.
Pokud chceme do rohlíků přidat náplň, zabalíme do těsta plátek šunky nebo sýra.
Rohlíky umístíme na plech, který jsme potřeli olejem nebo pokryli pečicím papírem, zakryjeme je utěrkou nebo fólií a necháme je asi 30 minut vykynout.
Než rohlíky úplně vykynou, předehřejeme troubu na 200 °C a na dno trouby dáme starý plech.
Po vykynutí potřeme rohlíky rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Poté je vložíme do trouby a na dno nalijeme půl sklenice horké vody. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15 minut, dokud nezezlátnou.
Po upečení dáme rohlíky na mřížku a necháme je vychladnout.
Co jste ještě nevěděli o receptu Rohlíky
Rohlíky jsou oblíbeným pečivem v české kuchyni. Mají typický tvar, který připomíná půlměsíc, a jsou často křupavé na povrchu, zatímco uvnitř jsou měkké a nadýchané. Rohlíky se nejčastěji konzumují jako příloha k jídlům, ale také jako součást snídaně s máslem a marmeládou. Existuje mnoho variant rohlíků, včetně světlých, tmavých a celozrnných. Jsou oblíbené pro svou univerzálnost a chutnost, a proto je najdete v každé pekárně po celé zemi.