Francouzské bagety

Nic se nevyrovná pocitu, když vytáhnete z trouby křupavou bagetu s krásně zlatou krustou a jemným vnitřkem. Chcete si doma upéct francouzské bagety, ale máte strach to zkusit?
Ingredience aneb co potřebujete
500 g hladké mouky
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička cukru
300 g vlažné vody (300-310 g)
17 g čerstvého droždí
trochu oleje
Postup vaření podle receptu
K zadělání těsta využíváme mixér nebo domácí pekárnu.
Mouku s ohledem na prosévání smícháme se solí a vytvoříme v ní důlek, do kterého vložíme lžičku cukru a část vlažné vody, kterou jsme si již připravili.
Do prostředku s vodou rozdělíme droždí a necháme asi 10 minut odstát. Poté vypracujeme těsto pomocí robota nebo ručně a následně ho necháme kynout.
Do domácí pekárny nejdříve nalijeme vodu, poté přidáme mouku se solí a nakonec cukr a droždí. Následně spustíme program na přípravu těsta.
Po vykynutí těsta ho tvarujeme do bochánku a rozdělíme na čtyři části. Z každé části uděláme bochánky a následně vyválíme šišky. Troubu předehřejeme na 220 °C.
Bagety položíme napříč na plech vyložený teflonovou fólií nebo pečicím papírem. Šikmo je nařežeme pomocí jemně vroubkovaného nože, který jsme předtím potřeli olejem.
Bagety zakryjeme utěrkou a necháme je kynout přibližně 25 minut, což závisí na teplotě v místnosti. Poté je potřeme vlažnou vodou, dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 22-25 minut na teplotě 210-220 °C.
Co jste ještě nevěděli o receptu Francouzské bagety
Francouzské bagety jsou ikonickým pečivem, které se proslavilo po celém světě. Křupavá kůrka a měkký střed vytvářejí dokonalou kombinaci chutí a textur. Vyrábějí se z jednoduchých ingrediencí: mouky, vody, soli a kvasnic, což jim dodává unikátní charakter. Bageta se často podává k různým pokrmům, jako jsou polévky nebo sýry, a skvěle se hodí na přípravu sandwiches. Tradiční způsob pečení v peci přispívá k jejímu nezaměnitelnému aroma a chuti, což ji činí nedílnou součástí francouzské kultury a gastronomie.