Škvarkové placky

Škvarkové placky
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 35

Tyto malé korpusky voní, mají zlatou barvu a křupavou strukturu, takže členové rodiny už při otevření trouby netrpělivě drží připravené talíře v rukou. Škvarkové...

Ingredience aneb co potřebujete

120 g vepřových škvarků
500 g polohrubé mouky
180 g sádla
125 ml mléka (i více, dle potřeby)
20 g droždí
1 vejce
1 špetka cukru (na kynutí)
2 rovné lžičky soli (asi 10 g)
mletý pepř
2 lžíce bílého vína (není nutné)
1 vejce na potření
Na posypání
hrubá sůl
drcený kmín

Postup vaření podle receptu

Plech vysteleme pečicím papírem.

Vytvoříme kvásek. Do mísy vlijeme teplé mléko, přidáme rozdrcené droždí, špetku cukru a dvě lžíce mouky (z odměřeného množství). Vše dobře promícháme a necháme na teplém místě, aby kvásek vzešel.

Škvarky nakrájíme na malé kousky.

Do misky vložíme prosátou mouku, kousky sádla, sůl a pepř.

Přimícháme vykynutý kvásek, vejce, nasekané škvarky a víno (pokud někdo nechce, může použít jen vodu). Vše dobře zpracujeme, až vznikne hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme pořádně vykynout, zhruba na jednu hodinu.

Z těsta vytvoříme kuličky, nebo ho můžeme rozválet a vykrojit kolečka. Tyto kuličky pak s většími mezerami pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky zplácneme dlaní do placiček, nebo je můžeme zmačknout mřížkou na krájení brambor do salátu, čímž získáme rovnou také ozdobené placičky.

Na všechny placky naneseme rozšlehané vejce, posypeme je hrubou solí a drceným kmínem. Poté je dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme, dokud nezískají zlatavou barvu.

Co jste ještě nevěděli o receptu Škvarkové placky

Škvarkové placky jsou tradiční českou pochoutkou, kterou si zamilujete na první ochutnání. Jsou vyrobeny z hladké mouky, brambor a vepřových škvarků, které dodávají těstu nezaměnitelnou chuť. Počáteční proces zahrnuje přípravu těsta, které se poté tvaruje do plochých placek. Ty se smaží na pánvi dozlatova, čímž získávají křupavou kůrku. Placky se podávají teplé, často s kysaným zelím nebo česnekem. Vhodné jako svačina nebo příloha k masu, škvarkové placky představují chutnou část české kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (108 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pečivo
Štítky: svačina, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, do 100 korun, česká, slovenská, pečení, náročné, náročný, slané pečivo, drobné slané pečivo, kynutí

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Škvarkové placky.

Přidat komentář