Jahodové gazpacho

600 g jahod očistíme od stopek a nakrájíme na kostičky. Do hrnce nalijeme trochu vody (asi 1 dl), přidáme jahody, dužinu z lusku a 100 g lesních plodů a...
Ingredience aneb co potřebujete
750 g jahod
200 g borůvek (nebo ostužiny, maliny)
1 vanilkový lusk
150 ml pomerančové štávy
šťáva z 1/2 citronu
šťáva z 1/2 limetky
med (podle chuti)
devonshirský krém (viz poznámka)
Postup vaření podle receptu
Jahody o hmotnosti 600 g zbavíme stopek a nakrájíme na kostičky. Do hrnce nalijeme přibližně 1 decilitr vody, přidáme jahody, dužinu z lusku a 100 g lesních plodů, poté přivedeme k varu. Po uvaření hrnec odstavíme z ohně a necháme směs vychladnout.
Do směsi přidáme citrusové šťávy a vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Podle potřeby osladíme medem a případně zředíme pomerančovou šťávou. Ozdobíme devonshirským krémem a přidáme zbylé plody. Servírujeme dobře vychlazené.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jahodové gazpacho
Jahodové gazpacho je osvěžující letní pokrm, který kombinuje sladké jahody s tradičními ingrediencemi gazpacha, jako jsou rajčata, okurky a cibule. Tato neobvyklá varianta klasického španělského polévkového jídla přináší jedinečnou harmonii chutí, která osvěží v horkých dnech. Podává se chladné a může být zdobeno čerstvými bylinkami nebo mátou. Díky své lehkosti a svěžesti je ideálním pokrmem pro pikniky nebo letní večere, přičemž skvěle doplňuje grilované pokrmy a saláty.