Žemlovka
Vánočku nakrájíme na plátky, jablka oloupeme a nakrájíme na tenké kousky. Tvaroh smícháme se smetanou, přidáme jablka a osladíme podle potřeby. Máslo...
Ingredience aneb co potřebujete
4 jablka
100 g másla
1 menší vánočka
250 ml smetany ke šlehání
250 g tvarohu
2 vejce
5 lžic cukru
mletá skořice
Postup vaření podle receptu
Vánočku si nakrájíme na plátky a jablka nejprve oloupeme a potom na tenké plátky nakrájíme.
Tvaroh smícháme se smetanou a jablky a osladíme dle potřeby. Rozpustíme máslo.
Mísu potřeme máslem, na dno položíme vánočku, kterou pokapeme třetinou másla. Poté na ni naneseme tvarohovou směs a jablka a posypeme skořicí.
Vrstvíme třikrát, přičemž poslední vrstva je vánočka. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Na dno trouby umístíme pekáč s vodou.
Co jste ještě nevěděli o receptu Žemlovka
Žemlovka je tradiční český dezert, který se připravuje z rohlíků, jablek a tvarohu. Tento lahodný pokrm je oblíbený zejména v chladnějších měsících, kdy zahřeje a potěší chuťové pohárky. Žemlovka se obvykle peče do zlatova a často se podává posypaná cukrem a skořicí. Může být také ozdobena vanilkovou omáčkou nebo zakysanou smetanou. Je to skvělá volba pro využití zbylého pečiva a dodává mu nový rozměr chutí.

Tomáš Rohlena