Kokosky
Příprava křehkých a zároveň měkkých kokosových sušenek je určité umění. S naším jednoduchým receptem to však zvládnete bez problémů. Stačí se řídit několika pravidly a možná si na těchto kokoskách opravdu pochutnáte…
Ingredience aneb co potřebujete
3 bílky
210 g jemného krupicového cukru
100 g strouhaného kokosu
1 lžička jahodové marmelády (nebo podle chuti - meruňková, borůvková)
Postup vaření podle receptu
Do hrnce, který je dostatečně velký na to, aby se na něj mohla postavit šlehací mísa, nalijeme vodu. Povrch vody se nesmí dotýkat dna této mísy.
Bílky vlijeme do mísy na šlehání a ušleháme je do řídké pěny.
V hrnci přivedeme vodu k varu, poté snížíme teplotu a na hrnec umístíme mísu s lehce vyšlehanými bílky. Postupně přidáváme cukr, šleháme a současně zahříváme. Cukr by se měl zcela rozpustit a sníh by měl mít teplotu kolem 45-50 °C. Teplotu lze změřit kuchyňským teploměrem, nebo pokud jej nemáme, můžeme prstem zkontrolovat, zda je sníh příjemně teplý a pevný, což znamená, že je hotový.
Mísu odstraníme z vodní lázně a sníh pokračujeme šlehat, dokud nevychladne. Následně jemně přimícháme kokos a marmeládu.
Předehřejeme troubu na teplotu 130-140 °C. Velký nízký plech pokryjeme pečicím papírem.
S pomocí dvou lžiček vytváříme na plechu vyloženém papírem malé hromádky kokosové směsi. Jednu lžičku používáme k nabírání a druhou k formování a umisťování hromádek na plech.
Pečeme je pomalu přibližně 15-20 minut do růžova. Pokud se kokosky zbarvují příliš rychle, snížíme teplotu o 10-20 °C.
Necháme to ochladit na plechu a potom dáme do papírových sáčků, které uchováváme na suchém a chladném místě.
Co jste ještě nevěděli o receptu Kokosky
Kokosky jsou oblíbené sladké pečivo, které se vyrábí převážně z kokosu, cukru a bílků. Jsou známé svou jemnou texturou a intenzivní kokosovou chutí. Často se podávají jako dezert k čaji nebo kávě, a díky své jednoduché přípravě se staly populární nejen v domácnostech, ale i v cukrárnách. Kokosky mohou být pečené na zlatavou barvu, což dodává jejich vzhledu lákavý vzhled. Tyto sladkosti jsou oblíbené nejen v České republice, ale i v mnoha dalších zemích, kde si získaly řadu příznivců.

Tomáš Rohlena