Krémy do odpalovaného těsta
Na přípravu krému do věnečků potřebujeme 3/4 litru mléka, 2 vanilkové pudinky, 250 g másla a 200 g moučkového cukru. Z mléka a pudinků připravíme hustý pudink, který pak...
Ingredience aneb co potřebujete
(KRÉM DO VĚNEČKŮ)
3/4 litru mléka
2 vanilkové pudinky
250 g másla
200 g moučkového cukru
(ŽLOUTKOVÝ KRÉM DO VĚNEČKŮ)
1/2 litru sladké smetany
4 žloutky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
40 g škrobové moučky
(POLEVA NA VĚNEČKY)
130-150 g moučkového cukru
1 lžíce horkého mléka
(KRÉM DO VĚTRNÍKŮ I)
1 litr mléka
4 balíčky vanilkového pudinku
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
6 vajec
(KRÉM DO VĚTRNÍKŮ II)
10 dkg kostkového cukru
3 lžíce solamylu
250 ml mléka
20 dkg másla
(KRÉM DO BANÁNŮ)
5 dcl mléka
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 g hrubé mouky
2 vejce
20 g jemného krystalového cukru
(ZÁKLADNÍ ODPALOVANÉ TĚSTO (i pro začátečníky))
1/2 l vody
1 Hera
1/4 kg hrubé mouky
1 lžička kypřící prášek do pečiva
6 vajec
Postup vaření podle receptu
Na přípravu krému do věnečků potřebujeme 3/4 litru mléka, 2 vanilkové pudinky, 250 g másla a 200 g moučkového cukru. Nejdříve uvaříme hustý pudink z mléka a pudinků, který poté necháme za stálého míchání vychladnout. V jiné misce šleháme změklé máslo s prosátým cukrem a postupně do něj vmícháváme zchladlý pudink. Jako tip můžeme přidat lžíci rumu.
Žloutkový krém do věnečků se připravuje takto: smícháme 1/2 litru sladké smetany se 4 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkovým cukrem a 40 g škrobové moučky. Směs dáme do vodní lázně a šleháme, dokud krém nezhoustne.
Poleva na věnečky se připraví tak, že smícháme 130-150 g moučkového cukru s jednou lžící horkého mléka a důkladně mícháme, dokud nevznikne hladká směs.
Na přípravu krému do větrníků potřebujeme 1 litr mléka, 4 balíčky vanilkového pudinku, 100 gramů moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru a 6 vajec. Mléko zahřejeme s pudinky, cukrem a žloutky. Jakmile směs vychladne, jemně do ní zapracujeme sníh z bílků.
Do větrníků II: Na přípravu potřebujete 100 g kostkového cukru, 3 lžíce solamylu, 250 ml mléka a 200 g másla. Nejprve nasucho opražte kostkový cukr. Poté rozmíchejte solamyl v mléce a tuto směs přidejte do karamelu. Povařte 2 minuty a nakonec do vychladlé směsi vmíchejte 200 g másla.
Krém na banány připravíme tak, že ve dvoutřetinách mléka svaříme moučkový a vanilkový cukr. Vanní množství mléka smícháme s hrubou moukou a žloutky, poté vše spojíme a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem a nakonec je vmícháme do horkého krému.
Základní odpalované těsto (vhodné i pro začátečníky) se připravuje z 0,5 litru vody, 1 másla (Hera), 0,25 kg hrubé mouky, 1 lžičky prášku do pečiva a 6 vajec. Nejprve přiveďte vodu s máslem k varu. Poté rychle přidejte mouku a stále míchejte, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílý povlak. Ještě 2 až 2,5 minuty pokračujte v míchání. Přeneste směs do mísy a do vlažného těsta postupně zašlehejte 6 vajec. Nakonec přidejte prášek do pečiva a důkladně promíchejte, dokud se těsto nepřichytává na vařečku. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C na plechu (nevymazávejte) nebo na pečicím papíru, dokud nebude zlatavé.
Co jste ještě nevěděli o receptu Krémy do odpalovaného těsta
Krémy do odpalovaného těsta jsou nezbytnou součástí mnoha oblíbených dezertů, jako jsou větrníky nebo eclairy. Tyto krémy, často vanilkové, čokoládové nebo ovocné, dodávají těstům jemnost a bohatou chuť. Příprava krému vyžaduje pečlivé vaření a správné míchání, aby byla dosažena hladká a krémová konzistence. Vynikající kombinace křupavého těsta a nadýchaného krému vytvoří dokonalý dezert, který potěší každého milovníka sladkostí.

Tomáš Rohlena