Velikonoční beránek

Když se blíží Velikonoce, je skvělá příležitost vytáhnout formu na beránka. V každé rodině se tato tradiční velikonoční pochoutka připravuje po svém...
Ingredience aneb co potřebujete
120 g másla
4 vejce
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 ml mléka
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
trocha šťávy z citronu
Na vymazání a vysypání formy
tuk
hrubá mouka
Postup vaření podle receptu
Pečící formu na beránka důkladně potřeme tukem a posypeme moukou. Troubu nastavíme na 170 °C a předehřejeme.
Z bílků vytvoříme tuhou šlehačku.
Máslo, žloutky a cukr smícháme do pěnové konzistence. Poté postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Přidáme citronovou šťávu a na závěr jemně a opatrně zapracujeme sníh z bílků.
Nalijeme těsto do předem nachystané formy a pečeme ho přibližně 35 až 45 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Velikonoční beránek
Velikonoční beránek je tradiční český moučník, který se peče při oslavách Velikonoc. Jeho typický tvar připomíná beránka, což symbolizuje Ježíše Krista. Cukrová poleva a zdobení sypáním kokosového nebo mandlového prášku dodávají na výjimečnosti. Recepty se liší, ale většinou obsahují vejce, cukr, máslo a mouku. Po upečení se beránek často podává na velikonočním stole jako součást rodinných tradic, kde symbolizuje novou naději a jaro. Je to nejen lahodný dezert, ale i krásná dekorace, která překvapí každého návštěvníka.