Jablečný závin
Tradiční závin s lahodnou jablečnou náplní, do které se přidává skořice a rozinky, se snadno připravuje a chutná téměř každému. Připomeňte si…
Ingredience aneb co potřebujete
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g másla (Hery)
1 vejce
1 prášek do pečiva
125 ml mléka
Náplň
1 kg jablek
4 lžíce cukru krystal
1 skořicový cukr
rozinky
Na dokončení
1 vejce
cukr moučka
Postup vaření podle receptu
Smícháme mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, máslo, vejce a mléko, a zpracujeme na hladké těsto.
Pak to rozdělíme na dvě části, které vyválíme. Troubu nastavíme na 200 °C.
Oloupeme jablka, odstraníme jadřince a nastrouháme je. Rozložíme je na těsto, posypeme cukrem a skořicí a přidáme rozinky. Poté zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem.
Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 minut. Po vychladnutí posypeme závin cukrem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Jablečný závin
Jablečný závin je oblíbený tradiční dezert, známý především ve střední Evropě. Skládá se z tenkého těsta, které je plněné aromatickými jablky, cukrem a skořicí. Tento sladký pokrm se často podává teplý, posypaný moučkovým cukrem nebo s vanilkovou omáčkou. Jablečný závin je oblíbený nejen pro svou vynikající chuť, ale také pro jedinečnou kombinaci křupavého a měkkého těsta. Je ideální volbou pro oslavné příležitosti i rodinná setkání.

Tomáš Rohlena