Pravá boloňská omáčka

Pravá boloňská omáčka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Na olivovém oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, dohromady s oloupanými a nadrobno nakrájenými mrkví a celerem. K tomu ještě přidáme na plátky nakrájený česnek.

Ingredience aneb co potřebujete

500 g mleté maso
1/4 ks celer
1 ks velká cibule
4 stroužky česnek
mletý pepř
0,2 l mléko
4 lžíce olivový olej
2 lžičky bazalka
1 lžička tymián
0,5 l červené víno
sůl
2 lžičky oregano
1 ks mrkev
1 špetka muškátový oříšek
1 lžička šalvěj
1 konzerva rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná)
podle potřeby voda

Postup vaření podle receptu

Potom co nám cibule zesklovatí, tak přidáme mleté maso, které restujeme do zhnědnutí. Poté zaléváme mlékem a vaříme na velmi mírném ohni po dobu 2-3hodin.

Když nám začne ubývat mléko, tak doléváme červeným vínem a dále zvolna vaříme. Poté, co se nám vyvaří i červené víno, přidáváme rajčata, ve formě, kterou jsme si zvolili.

Omáčku okořeníme všemi připravenými bylinkami, osolíme a pořádně promícháme. Vaříme ještě asi půl hodiny, podle potřeby můžeme dolít vodou. Předtím než sundáme omáčku z plotny, tak ještě dochutíme.

Boloňskou omáčku podáváme nejlépe s těstovinami, jakýmkoli, zdobené nastrouhaným parmazánem.

Co jste ještě nevěděli o receptu Pravá boloňská omáčka

Pravá boloňská omáčka (ragù alla bolognese) je tradiční italská omáčka pocházející z města Bologna. Základem jsou mleté maso, obvykle směs hovězího a vepřového, pomalu vařené s cibulí, mrkví a celerem na olivovém oleji. Přidává se rajčatový protlak, červené víno a mléko pro jemnou chuť. Celý proces trvá několik hodin, během nichž se ingredience spojí v bohatou a lahodnou omáčku. Nejčastěji se servíruje s těstovinami, jako jsou tagliatelle nebo lasagne, a dochucuje se parmazánem.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Omáčky, Hovězí maso, Italské, Špagety
Štítky: italská kuchyně, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Pravá boloňská omáčka.

Přidat komentář