Pravá boloňská omáčka

Na olivovém oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, dohromady s oloupanými a nadrobno nakrájenými mrkví a celerem. K tomu ještě přidáme na plátky nakrájený česnek.
Ingredience aneb co potřebujete
500 g mleté maso
1/4 ks celer
1 ks velká cibule
4 stroužky česnek
mletý pepř
0,2 l mléko
4 lžíce olivový olej
2 lžičky bazalka
1 lžička tymián
0,5 l červené víno
sůl
2 lžičky oregano
1 ks mrkev
1 špetka muškátový oříšek
1 lžička šalvěj
1 konzerva rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná)
podle potřeby voda
Postup vaření podle receptu
Potom co nám cibule zesklovatí, tak přidáme mleté maso, které restujeme do zhnědnutí. Poté zaléváme mlékem a vaříme na velmi mírném ohni po dobu 2-3hodin.
Když nám začne ubývat mléko, tak doléváme červeným vínem a dále zvolna vaříme. Poté, co se nám vyvaří i červené víno, přidáváme rajčata, ve formě, kterou jsme si zvolili.
Omáčku okořeníme všemi připravenými bylinkami, osolíme a pořádně promícháme. Vaříme ještě asi půl hodiny, podle potřeby můžeme dolít vodou. Předtím než sundáme omáčku z plotny, tak ještě dochutíme.
Boloňskou omáčku podáváme nejlépe s těstovinami, jakýmkoli, zdobené nastrouhaným parmazánem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Pravá boloňská omáčka
Pravá boloňská omáčka (ragù alla bolognese) je tradiční italská omáčka pocházející z města Bologna. Základem jsou mleté maso, obvykle směs hovězího a vepřového, pomalu vařené s cibulí, mrkví a celerem na olivovém oleji. Přidává se rajčatový protlak, červené víno a mléko pro jemnou chuť. Celý proces trvá několik hodin, během nichž se ingredience spojí v bohatou a lahodnou omáčku. Nejčastěji se servíruje s těstovinami, jako jsou tagliatelle nebo lasagne, a dochucuje se parmazánem.