Rajská omáčka

Rajská omáčka patří mezi oblíbené pokrmy nejen dětí, ale i dospělých. Tato červená omáčka dokáže každému udělat radost a vykouzlit úsměv, avšak v poslední době se…
Ingredience aneb co potřebujete
Vařené maso
500-600 g hovězího masa
1,3 l vody
sůl
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
6 kuliček celého pepře
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
40 g cibule
Omáčka
50 g oleje
80 g hladké mouky
200 g rajčatového protlaku
1 bobkový list
5 hřebíčků
2 kuličky nového koření
1 středně velká celá skořice
sůl
35-40 g cukru (nebo podle chuti)
Postup vaření podle receptu
Nejdříve uvaříme maso. Nejlépe to zvládneme v tlakovém hrnci. Do vroucí osolené vody dáme maso, poté přidáme veškeré koření a očištěnou zeleninu. Vaříme, dokud maso nezměkne.
Maso vyndáme, vývar přefiltrujeme a uchováme na přípravu omáčky.
Do hrnce s pevnou spodní částí vlijeme olej, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Při neustálém míchání metličkou ji zalijeme přibližně 1 litrem vývaru.
Přidáme všechna koření a jakmile začneme vařit, vmícháme rajčatový protlak a podle potřeby přilijeme zbytek vývaru, abychom dosáhli požadované konzistence omáčky. Pokud bude potřeba a nedisponujeme vývarem, můžeme omáčku zředit trochou vody.
Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplo a necháme omáčku pomalu vařit přibližně 25 minut, občas ji promícháme.
Během vaření dochucujeme solí podle potřeby, což závisí na slanosti vývaru, a osladíme podle vlastní chuti. Každý má jiné preference, takže cukr přidáváme postupně.
Na závěr omáčku přefiltrujeme nebo jinak odstraníme koření.
Maso nakrájíme na plátky v směru vláken a servírujeme s omáčkou a knedlíkem z housky nebo s těstovinami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Rajská omáčka
Rajská omáčka je tradiční české jídlo, které se vyznačuje svou lahodnou a jemnou chutí. Tato omáčka se obvykle připravuje z rajčat, cibule, koření a někdy i s trochou cukru pro sladkost. Nejčastěji se podává s knedlíky a masem, například hovězím nebo vepřovým. Rajská omáčka je populární nejen pro svou chuť, ale i jako snadná a rychlá volba pro každodenní oběd. Díky své výrazné barvě a aromatické vůni se stala oblíbenou součástí české kuchyně.