Svíčková podle šéfkuchaře

Svíčková a její recept se nachází v mnoha domácnostech v mnoha obměnách, aby si vybrat ten správný recept nebylo moc jednoduché. Svíčková podle šéfkuchaře patří k těm náročnějším, neboť pochází z dílny oblíbeného pořadu Kluci v akci, který běžel na České televizi. Původ svíčkové na smetaně je nevystopovatelný, protože i v okolních zemích se můžete setkat s omáčkou na kořenové zelenině s pečeným masem. Zdá se, že svíčková na smetaně ale přesto vděčí Rakousku-Uhersku, kdy někoho napadlo přidat do omáčky smetanu. A potom už je to stará známá písnička. Recept na svíčkovou jako rodinné zlato dostal mnoho variant, kdy se liší ta od Nováků z prvního patra a ta od Svítilů z pátého patra. Svíčková na smetaně je prostě etalon tradiční české kuchyně, a tak vám přinášíme tento recept, na jehož konci je opravdu výjimečný gurmánský zážitek.
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg hovězího masa zadního
150 g špeku
sůl
olej
300 g cibule
300 g mrkve
150 g celeru
150 g kořenové petržele
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 listy bobkového listu
80 g krupicového cukru
1 citron
1 l vody, vývaru nebo vína na zalití
80 g plnotučné hořčice
sůl
cukr
ocet
50 g másla
200 ml smetany na šlehání
na podávání
100 ml ušlehané šlehačky
100 g brusinek
1 citron
Postup vaření podle receptu
Maso nejprve očistíme a poté prošpikujeme. Z poloviny špeku nakrájíme klínky. V mase na pár místech malým nožem uděláme dírky (po vlákně) a nakrájený špek nasoukáme dovnitř. Provázkem maso svážeme do válečku, aby pevně drželo. Na oleji maso zprudka opečeme ze všech stran, vyndáme a dáme na stranu.
Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a dáme na rozpálený olej po masu. Pořádně vypečeme. Přidáme nakrájenou zeleninu, kterou nakrájejte na kostičky, a orestujeme do zlatohnědé barvy. Přidáme divoké koření a cukr. Necháme zkaramelizovat, přidáme na plátky nakrájený citron bez kůry a bez jadérek. Potom zalijeme vodou, nebo chcete-li hovězím vývarem či bílým vínem. Přidáme hořčici a sůl a přiklopíme. Dáme do vyhřáté trouby. A pečeme maso doměkka, zabere to asi 1–1,5 hodiny.
Z omáčky potom maso vyndáme ven a omáčku propasírujeme skrz husté sítko, nebo omáčku rozmixujeme. Způsob přípravy si vyberte podle svého gusta. Dochutíme solí, cukrem a octem a přidáme máslo a smetanu.
Nakonec z masa odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte jej. Servírujte plátek masa s houskovým knedlíkem se svíčkovou omáčkou. Zdobte kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.
Co jste ještě nevěděli o receptu Svíčková podle šéfkuchaře
Svíčková podle šéfkuchaře je klasické české jídlo, které si našlo své místo v srdcích gurmánů. Toto delikátní pokrm je připraven z kvalitní hovězí svíčkové, která se pečlivě marinuje ve směsi zeleniny a koření. Omáčka je zahuštěna smetanou, což jí dodává lahodnou krémovost. Klíčovou roli hraje kořenová zelenina a tradiční brusinky jako ozdoba. Podává se s kynutými knedlíky, jež dokonale doplňují chuťovou harmonii. Díky precizní přípravě dle šéfkuchařových pokynů se tento pokrm stává nezapomenutelným zážitkem pro všechny milovníky české kuchyně.