Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou, halušky se zelím i obecně halušky jako recept u nás v české kotlině zdomácněly. Halušky totiž pocházejí ze Slovenska, kde hrají roli národního jídla. Když přidáte do těsta nastrouhané brambory, vznikne pokrm, kterému se říká strapačky. Halušky je možné podávat i s mákem nebo povidly, nicméně zdaleka nejpopulárnější jsou halušky s brynzou.
Recept na halušky je těžký a velmi sytý, čímž se výborně hodí do zimního období, protože spolehlivě zahřeje. Halušky a jejich recept je také velmi jednoduchý, a tak jej zvládne leckterý začínající kuchař nebo kuchařka. Tento recept je na halušky s brynzou a slaninou.
Ingredience aneb co potřebujete
750 g brambor
250–300 g hladké mouky
150 g brynzy
100 g slaniny
olej
sůl
Postup vaření podle receptu
Nejprve oškrábejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle. Osolte je, přisypte mouku. Tím vytvoříte těsto, které by mělo v ideálním případě lepit.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Těsto potom do vody protlačujte sítem s velkými oky. Jakmile vyplavou na povrch, nechte je 5 až 7 minut povařit. Potom je pomocí sítka vyndejte. Halušky nevařte najednou, ale rozdělte je třeba natřikrát, aby se v hrnci netlačily a všechny se rovnoměrně uvařily.
V průběhu vaření halušek na troše zahřátého oleje osmažte na kostičky nakrájenou slaninu. Ještě teplé halušky potom přímo na pánvi promíchejte se slaninou, brynzou a slaninou. Ihned podávejte.
Co jste ještě nevěděli o receptu Halušky s brynzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou je tradiční slovenský pokrm, který spojuje jednoduché chutě do harmonického celku. Halušky, malé knedlíčky z bramborového těsta, jsou smíchány s brynzou, jemným ovčím sýrem, který dodává krémovou strukturu a nezaměnitelnou chuť. Slanina, nakrájená na kostičky a osmažená do křupava, přidává výrazný, slaný prvek, který dokonale doplňuje jemnou brynzu a chuťově neutrální halušky. Tento pokrm je nejen chutný, ale také výživný, a představuje dokonalou fúzi tradičních ingrediencí slovenské kuchyně.