Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 35 minut
Porce: 4

Halušky s brynzou, halušky se zelím i obecně halušky jako recept u nás v české kotlině zdomácněly. Halušky totiž pocházejí ze Slovenska, kde hrají roli národního jídla. Když přidáte do těsta nastrouhané brambory, vznikne pokrm, kterému se říká strapačky. Halušky je možné podávat i s mákem nebo povidly, nicméně zdaleka nejpopulárnější jsou halušky s brynzou.
Recept na halušky je těžký a velmi sytý, čímž se výborně hodí do zimního období, protože spolehlivě zahřeje. Halušky a jejich recept je také velmi jednoduchý, a tak jej zvládne leckterý začínající kuchař nebo kuchařka. Tento recept je na halušky s brynzou a slaninou.

Ingredience aneb co potřebujete

750 g brambor
250–300 g hladké mouky
150 g brynzy
100 g slaniny
olej
sůl

Postup vaření podle receptu

Nejprve oškrábejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle. Osolte je, přisypte mouku. Tím vytvoříte těsto, které by mělo v ideálním případě lepit.

Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu. Těsto potom do vody protlačujte sítem s velkými oky. Jakmile vyplavou na povrch, nechte je 5 až 7 minut povařit. Potom je pomocí sítka vyndejte. Halušky nevařte najednou, ale rozdělte je třeba natřikrát, aby se v hrnci netlačily a všechny se rovnoměrně uvařily.

V průběhu vaření halušek na troše zahřátého oleje osmažte na kostičky nakrájenou slaninu. Ještě teplé halušky potom přímo na pánvi promíchejte se slaninou, brynzou a slaninou. Ihned podávejte.

Co jste ještě nevěděli o receptu Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou je tradiční slovenský pokrm, který spojuje jednoduché chutě do harmonického celku. Halušky, malé knedlíčky z bramborového těsta, jsou smíchány s brynzou, jemným ovčím sýrem, který dodává krémovou strukturu a nezaměnitelnou chuť. Slanina, nakrájená na kostičky a osmažená do křupava, přidává výrazný, slaný prvek, který dokonale doplňuje jemnou brynzu a chuťově neutrální halušky. Tento pokrm je nejen chutný, ale také výživný, a představuje dokonalou fúzi tradičních ingrediencí slovenské kuchyně.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.3/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Hlavní jídlo, Vepřové maso
Štítky: vepřové maso, hlavní chod, dětská jídla, chuťovka, příloha, Ostatní kuchyně, slovenská kuchyně, sýr

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Halušky s brynzou a slaninou.

Přidat komentář