Silvestrovská křenová omáčka

Silvestrovská křenová omáčka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Blíží se Silvestr a Nový rok. Přemýšlíme jaké občerstvení připravit. Něco pikantního, ostrého,rychlého co můžeme servírovat teplé i studené. Dobrou volbou může být silvestrovská, křenová omáčka. Kdo by na ní neměl chuť?

Ingredience aneb co potřebujete

Polovina kostky másla
1 lžíce jemně posekané kuchyňské cibule
1 smetana ke šlehání 33% nebo 1 zakysaná smetana
500 ml hovězího vývaru nebo bujón z kostky
250 ml polotučného mléka
2-3 lžíce polohrubé mouky
špetka mletého pepře
špetka cukru
špetka soli
180 g jemně nastrouhaného křenu (kdo má rád může přidat)
1 lžička citronové šťávy - podle chuti

Postup vaření podle receptu

Také se vám sbíhají sliny. Tak honem ať je hotovo.

Připravíme si velký hrnec s vysokým dnem.

Necháme rozpustit máslo, přidáme jemně posekanou kuchyňskou cibuli a zaprášíme polohrubou moukou.

Přidáme mléko, zalijeme studeným hovězím vývarem (nebo bujón s vodou)a důkladně provaříme. Zhruba 20 - 30 minut. Potom odstavíme z plotny.

Zjemníme smetanou ke šlehání nebo zakysanou smetanou. A nakonec to nejdůležitější jemně nastrouhaný křen.

Dochutíme solí, cukrem a špetkou mletého pepře.

Babička přidávala do omáček ještě lžičku citronové šťávy. Tak ať vám chutná!

Dejte si k tomu šunku, uzené maso nebo vařené vejce. A jako přílohu houskový knedlík nebo pečivo. Nezapomeňte, že můžete podávat v omáčníku.

Dobrou chuť!

Co jste ještě nevěděli o receptu Silvestrovská křenová omáčka

Silvestrovská křenová omáčka je tradiční pokrm, který se podává během oslav příchodu nového roku. Tato lahodná omáčka má výraznou, ostrou chuť díky čerstvému křenu a je často kombinována s dalšími ingrediencemi, jako jsou smetana, máslo a citronová šťáva, které změkčují její pikantnost. Typicky se podává k uzenému masu, šunkám nebo vařenému hovězímu. Její příprava je rychlá a snadná, což ji činí ideálním doplňkem k slavnostnímu pohoštění. Silvestrovská křenová omáčka skvěle doplní každou tabuli a zahájí nový rok s chutí a tradicí.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.2/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky, Smetanové omáčky
Štítky: česká kuchyně, vegetariánský recept, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Silvestrovská křenová omáčka.

Přidat komentář