Křenová omáčka

Tato omáčka má díky výraznému strouhanému křenu skvělou chuť. Se knedlíky a vařeným uzeným masem bude skvělým a sytým obědem.
Ingredience aneb co potřebujete
1 l plnotučného mléka
250 ml smetany (33%)
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
20 cm křenu (čerstvého kořene)
sůl
bílý pepř
citron
Postup vaření podle receptu
V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Po promíchání ji chvíli opékáme, dokud nevznikne světlá máslová jíška. Poté ji zalijeme studeným mlékem a důkladně promícháme, aby se vytvořila hladká směs bez hrudek.
Budeme vařit asi 15 minut za neustálého míchání, omáčka má sklon se snadno připalovat. Na konci vaření přidáme jemně nastrouhaný křen.
Poté přidáme smetanu a necháme ji několik minut lehce vařit, asi 5 minut.
Na závěr omáčku doladíme podle svých preferencí – můžeme ji okyselit citronem, jemně ji obohatit kouskem másla, osolit, opepřit a případně přidat čerstvě nastrouhaný křen.
Nabízíme to s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem, a jemně posypané čerstvě strouhaným křenem.
Co jste ještě nevěděli o receptu Křenová omáčka
Křenová omáčka je tradiční český pokrm, který vyniká svou jedinečnou chutí a vůní. Hlavní složkou je křen, který dodává omáčce pikantnost a svěžest. Tato omáčka se často podává k masu, zejména k pečenému hovězímu, nebo jako příloha k rybám. Příprava křenové omáčky je jednoduchá, obvykle obsahuje také smetanu, ocet a koření. Její intenzivní chuť dokáže povzbudit chuťové pohárky a je oblíbená nejen v české kuchyni, ale i v dalších středoevropských zemích.