Výborný humus

Luštěninová jídla jsou zdravá a přinášejí našemu tělu mnoho pozitivních a prospěšných látek.
Ingredience aneb co potřebujete
7 polévkových lžic olivový olej
2 a půl polévkové lžíce tahini pasta ze sezamových semínek
1 polévková lžíce šťáva z citrónu
2-3 stroužky česneku
200 g cizrna - sušená
koriandr nebo jinou oblíbenou bylinku
podle chuti pepř a sůl
trochu mletá paprika
Postup vaření podle receptu
Měli bychom je častěji zařazovat do svého rodinného jídelníčku.
A když se dobře ochutí, tak si každý pochutná. Dnes uvaříme humus.
Nejdříve si koupíte cizrnu. Kdo si to chce usnadnit, může si ji koupit v plechovce, již připravenou. My si ji dnes, ale uvaříme sami. Nejprve si ji přes noc necháte namočenou ve velkém množství vody. Další den vodu slijete.
Připravíte si hrnec a dáte vodu a cizrnu v poměru 2:1. Vaříte bez pokličky, zhruba 1-2 hodiny. Čas berte jako orientační.
Pokud se vám utvoří pěna, odeberte jí. Po uvaření, cizrnu sceďte. Trochu vody ponechte stranou v hrníčku.
Vyndejte si mixér a vložte do něj tahini pastu a oloupaný česnek.
Potom dolijte olivový olej, šťávu z citrónu a dosypte cizrnu. Podle chuti přidejte pepř a sůl. Nyní přilijte vodu z hrníčku a vše rozmixujte.
Můžete servírovat a ozdobit koriandrem, nebo jinou oblíbenou bylinkou a mletou paprikou. Budete mít asi 700 g výborného humusu. Takže, svolejte celou rodinu a s chutí do toho. Dobrou chuť.
Uchovávejte zabalené v lednici.
Co jste ještě nevěděli o receptu Výborný humus
Výborný humus je lahodná kombinace cizrny, tahini, citronové šťávy, česneku a olivového oleje. Tento pokrm pochází z Blízkého východu, kde je oblíben jako předkrm i příloha. Humus je nejen chutný, ale i výživný – obsahuje bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Lze jej podávat s čerstvým chlebem, zeleninovými tyčinkami či grilovaným masem. Je snadný na přípravu a variabilní, můžete přidat různé ingredience podle chuti, například pečenou červenou papriku, bylinky či koření, jako je paprika nebo kmín. Vyzkoušejte a objevte chuť výjimečného humusu!