Žemlovka z vánočky

Pokud nám zůstane starší vánočka, můžeme ji využít k přípravě chutné žemlovky na oběd nebo večeři. Tímto způsobem zpracujeme zbytky pečiva a celá rodina si...
Ingredience aneb co potřebujete
1 vánočka (500 g)
5 větších jablek
250 ml mléka
3 lžíce rumu
40 g másla
2 vejce
rozinky (dle chuti)
ořechy (dle chuti)
skořicový cukr (dle chuti)
máslo na vymazání pekáčku
Postup vaření podle receptu
Jablka nahrubo nastrouháme a vánočku nakrájíme na silnější kusy.
Každý plátek namočíme do mléka a pokládáme vrstvu do pekáče, který jsme vymazali máslem.
Na dno dáme jablka, rozinky a nasekané nebo nastrouhané ořechy, vše posypeme skořicovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem a rumem. Takhle pokračujeme s vrstvami, přičemž poslední bude vánočka. Tu pouze pokapeme máslem a zalijeme směsí rozšlehaných vajec s trochou mléka.
Pečte v troubě na 180 °C, dokud nezískají zlatavou barvu. Podávejte posypané moučkovým cukrem a ozdobené šlehačkou. Skvěle chutná, když do jablek přidáte kousky meruněk, například kompotovaných.
Co jste ještě nevěděli o receptu Žemlovka z vánočky
Žemlovka z vánočky je tradiční český dezert, který se často připravuje jako způsob, jak zužitkovat zbylé vánočky po Vánocích. Tento chutný pokrm se skládá z vrstvených plátků vánočky, jablek a rozinek, které jsou zalité smetanou a vajíčky. Pečení vytváří zlatavou kůrku, zatímco uvnitř zůstává nadýchaný a aromatický. Žemlovka se podává teplá, často s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou, a je oblíbená nejen během svátků, ale i po celý rok jako lahodný dezert nebo sladký oběd.