Žemlovka z vánočky

Žemlovka z vánočky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Porce: 4

Pokud nám zůstane starší vánočka, můžeme ji využít k přípravě chutné žemlovky na oběd nebo večeři. Tímto způsobem zpracujeme zbytky pečiva a celá rodina si...

Ingredience aneb co potřebujete

1 vánočka (500 g)
5 větších jablek
250 ml mléka
3 lžíce rumu
40 g másla
2 vejce
rozinky (dle chuti)
ořechy (dle chuti)
skořicový cukr (dle chuti)
máslo na vymazání pekáčku

Postup vaření podle receptu

Jablka nahrubo nastrouháme a vánočku nakrájíme na silnější kusy.

Každý plátek namočíme do mléka a pokládáme vrstvu do pekáče, který jsme vymazali máslem.

Na dno dáme jablka, rozinky a nasekané nebo nastrouhané ořechy, vše posypeme skořicovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem a rumem. Takhle pokračujeme s vrstvami, přičemž poslední bude vánočka. Tu pouze pokapeme máslem a zalijeme směsí rozšlehaných vajec s trochou mléka.

Pečte v troubě na 180 °C, dokud nezískají zlatavou barvu. Podávejte posypané moučkovým cukrem a ozdobené šlehačkou. Skvěle chutná, když do jablek přidáte kousky meruněk, například kompotovaných.

Co jste ještě nevěděli o receptu Žemlovka z vánočky

Žemlovka z vánočky je tradiční český dezert, který se často připravuje jako způsob, jak zužitkovat zbylé vánočky po Vánocích. Tento chutný pokrm se skládá z vrstvených plátků vánočky, jablek a rozinek, které jsou zalité smetanou a vajíčky. Pečení vytváří zlatavou kůrku, zatímco uvnitř zůstává nadýchaný a aromatický. Žemlovka se podává teplá, často s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou, a je oblíbená nejen během svátků, ale i po celý rok jako lahodný dezert nebo sladký oběd.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (43 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pro děti
Štítky: oběd, snadné, běžný den, večeře, česká, snadný, pro začátečníky, pečení, sladké, jablka, z jednoho pekáčku, sladká jídla, ořechy, žemlovky

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Žemlovka z vánočky.

Přidat komentář