Boloňská omáčka

Milovníci těstovin určitě ocení boloňskou omáčku.
Ingredience aneb co potřebujete
3 polévková lžíce olej - olivový
3 sklenice rajčatový protlak (boloňská omáčka)
1 polévková lžíce sójová omáčka
5 stroužků kvalitní česnek
2 lžíce pepř - drcený
4 kávové lžičky vegeta
1/2 kg hovězí maso - mleté
sůl
2 ks cibule
5 - 8 lístků bazalka
1/2 hrstě sušená bazalka
1/2 hrstě sušené oregano
Postup vaření podle receptu
Natrháme si bazalku, omyjeme ji a na prkénku ji rozkrájíme. Oloupeme česnek a cibuli. Vezmeme si mixér a cibuli rozmixujeme na malé kousky. To samé s česnekem.
Do hrnce si nalijeme olej. Přisypeme cibuli. Po chvilce vložíme mleté hovězí. Opepříme. Povaříme a pokapeme sójovou omáčkou.
Nandáme vegetu. Vysypeme pokrájený česnek a vlijeme rajčatovou omáčku (možno i boloňskou)
Ochutnáme a popř. osolíme. Vaříme.
Nakonec vmícháme umyté oregano a bazalku.
Servírujeme na těstoviny. Můžeme zasypat sýrem a ozdobit listy bazalky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Boloňská omáčka
Boloňská omáčka, známá také jako ragú alla bolognese, pochází z italského města Bologna. Tato bohatá masová omáčka se tradičně připravuje z mletého hovězího masa, pancetty, cibule, mrkve a celeru. Přidává se víno, mléko nebo smetana a rajčatový protlak pro vyváženou chuť. Pomalu se vaří, aby se všechny ingredience dobře spojily a vytvořily hlubokou, bohatou chuť. Podává se nejčastěji s těstovinami, jako jsou tagliatelle, i když mimo Itálii je oblíbená i špagetová verze. Je to klasický pokrm, který uspokojí milovníky tradiční italské kuchyně.