Boloňské ragú

Co uvařit k obědu? Skvělé boloňské ragú.
Ingredience aneb co potřebujete
sůl
50 g pravé máslo
2 konzervy rajčata - nakrájená
1 ks celer
kvalitní slanina
1/4 kg vepřové maso - mleté
1 ks kuchyňská cibule
3/4 l šťáva - rajčatová
1 sklenička červené víno - suché
3 polévkové lžíce olej - olivový
1 sklenička mléko
pár lístků bazalky
černý pepř - mletý
1/4 l vývar - hovězí
1/4 kg hovězí maso - mleté
1 ks mrkev
Postup vaření podle receptu
Doba vaření je delší, ale chuť a vůně nás okouzlí.
Zeleninu (cibuli, celer, mrkev) zbavíme slupky
a v mixéru rozmixujeme.
Všechno maso si přendáme do mísy. Na prkénku si pokrájíme kus kvalitní slaniny a zapracujeme ji do masa.
Olivový olej si nalijeme do kastrolu. Vložíme kousek másla.
Přisypeme a osmahneme rozmixovanou zeleninu.
Vložíme maso se slaninou.
Po chvilce ochutíme červeným vínem. Provaříme. Zakápneme hovězím vývarem. Zalijeme šťávou z rajčat. Vyklopíme konzervy s pokrájenými rajčaty.
Přisolíme. Vaříme cca 120 minut.
Průběžně mícháme a doléváme hovězí vývar.
Do uvařeného ragú vhodíme pár listů bazalky. Zalijeme trochou mléka. Promícháme a případně ještě okořeníme a osolíme.
Servírujeme s oblíbenými kvalitními těstovinami.
Co jste ještě nevěděli o receptu Boloňské ragú
Boloňské ragú, známé také jako ragù alla bolognese, je tradiční italská omáčka pocházející z Boloně. Je základem pro mnoho oblíbených jídel, včetně těstovin tagliatelle al ragù nebo lasagne alla bolognese. Klíčovými ingrediencemi jsou mleté maso (často hovězí a vepřové), rajčata, cibule, mrkev, celer a víno. Dlouhé pomalé vaření této omáčce dodává bohatou a hlubokou chuť. Podává se obvykle s těstovinami, které dokáží nasát její chuť a vytvoří lahodný pokrm. Každá rodina může mít svou vlastní variantu receptu.