Borůvkovo-cuketový moučník
Nejprve smícháme máslo, mouku, cukr a mandlové lupínky a vytvoříme drobenku. Poté vyšleháme celá vejce s oběma druhy cukru a citronovou šťávou do pěnové konzistence.
Ingredience aneb co potřebujete
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krystal
3 vejce
1/2 hrnku oleje
1 hrnek cukety nastrouhané na jemno
1/2 hrnku podmáslí
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
šťáva z 1/2 citronu
kůra z 1/2 citronu
1/2 l borůvek
tuk
mouka na plech
Drobenka
100 g hrubé mouky
100 g cukru krystal
50 g másla
50 g mandlových lupínků
Postup vaření podle receptu
Nejprve smícháme máslo, mouku, cukr a mandlové lupínky, abychom vytvořili žmolenku. Poté důkladně vyšleháme celá vejce s oběma druhy cukru a citrónovou šťávou, dokud nevznikne pěna.
Postupně přidáváme olej, nastrouhanou cuketu, podmáslí, mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Důkladně promícháme a směs nalijeme na plech, který jsme vymazali a vysypali.
Na povrch dáme borůvky, posypeme je drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 25 minut. Čas pečení se může lišit podle typu trouby.
Co jste ještě nevěděli o receptu Borůvkovo-cuketový moučník
Borůvkovo-cuketový moučník je lahodným kombinací zdravých ingrediencí, které skvěle doplňují chuť. Cuketa dodává vláčnost a jemnost, zatímco borůvky přinášejí příjemnou sladkost a šťavnatost. Tento moučník je ideální jak na běžné odpolední svačiny, tak i jako dezert na slavnostní příležitosti. Je bohatý na vitamíny a vlákninu, což z něj činí nejen pochoutku, ale i zdravou volbu. Navíc se snadno připravuje, což ocení každá hospodyňka.

Tomáš Rohlena