Švestkový koláč
Připravíme kvásek z malého množství mléka, lžičky cukru a rozdrcených kvasnic. Necháme kvásek vykynout. Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, majolku, cukr, rum a další ingredience.
Ingredience aneb co potřebujete
1/2 kg polohrubé mouky
2 vajíčka
sůl
4 lžíce cukru krupice
10 dkg majolky
1 kostička droždí
2 lžíce másla
lžička rumu
citronová kůra
mléko podle potřeby
švestky
na drobenku)
tuk
cukr
polohrubou mouku
Postup vaření podle receptu
Připravíme kvásek smícháním trošky mléka, lžičky cukru a drobně rozdrcených kvasnic. Necháme ho vykvasit.
Do misky smícháme mouku, špetku soli, majonézu, cukr, rum, vejce, dvě lžíce másla a aktivovaný kvásek. Těsto důkladně zpracujeme a necháme na teplém místě kynout.
Mezitím vypeckujeme švestky a připravíme drobenku.
Těsto nalijeme na plech, který jsme vymazali tukem, nebo do jiné formy.
Hustě pokryjeme švestkami a posypeme strouhankou.
Pečeme na 200 stupních po dobu přibližně 30 minut.
Co jste ještě nevěděli o receptu Švestkový koláč
Švestkový koláč je tradičním dezertem, oblíbeným v české kuchyni. Jeho lahodná chuť spojuje sladké a kyselé tóny zralých švestek s jemným těstem. Koláč se často peče na základě kynutého nebo křehkého těsta, které dodává kontrastní křupavost. Švestkový koláč je nejen chutný, ale také voňavý, a často se podává s posypem z cukru nebo s kořením, jako je skořice. Vhodný je na rodinné oslavy i k odpolednímu čaji, vždy přináší radost a příjemnou atmosféru.

Tomáš Rohlena