Bramborový koláč z "tatarkového" těsta

Bramborový koláč z "tatarkového" těsta
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Těsto jsem připravovala v pekárně, ale lze ho udělat i ručně. Do pekárny vložíme mléko, tatarskou omáčku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a nakonec…

Ingredience aneb co potřebujete

100 ml vlažného mléka
4 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy, ale s tatarkou je těsto vychucenější
4 brambory uvařené ve slupce, vychladlé a oloupané
lžička soli
400 ml polohrubé mouky
20 g droždí


olej na vymazání formy
směs nahrubo nastrouhaných tvrdých sýrů na posypání, cca 150 g celkem ( měla jsem nivu, goudu a uzený eidam )
větvička čerstvého tymiánu nebo trochu sušeného

Postup vaření podle receptu

Těsto jsem připravovala v pekárně, ale lze ho také zpracovat ručně.

Do pekárny vložíme mléko, tatarskou omáčku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a na vrch rozdrobíme droždí. Necháme přístroj zpracovat těsto, které by mělo být trochu řidší díky bramborám než normální kynuté těsto. Pekárnu vypneme a necháme těsto, přikryté, kynout asi 30 minut.

Vymazanou skleněnou formu na koláč důkladně potřeme olejem a těsto, které vykynulo, pomocí stěrky přesuneme dovnitř. S pomocí olejem namočených rukou ho rovnoměrně rozetřeme a na vršek nasypeme směs sýrů, na závěr přidáme několik lístků tymiánu.

Pečeme při teplotě 175°C přibližně 45 minut.

Můžeme ho servírovat teplý jako hlavní jídlo, například se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem (vynikající jsou švestky). Koláč je však chutný i studený, například jako doplněk k polévkám.

Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborový koláč z "tatarkového" těsta

Bramborový koláč z "tatarkového" těsta je lahodný pokrm, který spojuje křehké těsto s tradičními chutěmi brambor. Toto netradiční těsto, připravené s tatarskou omáčkou, dodává koláči jemnou a krémovou konzistenci. Plněný bramborovou směsí se bylinkami a kořením, koláč je ideální jako hlavní jídlo nebo svačina. Skvěle chutná jak teplý, tak studený, což z něj činí oblíbenou volbu pro rodinné oslavy a pikniky. Vyzkoušejte ho a užijte si kombinaci chutí a textur, kterou nabízí!

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.9/5 (43 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Pečivo
Štítky: svačina, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, slané, česká, pečení, náročné, náročný, večírky a oslavy, sýry, slané pečivo, kynutí, slané koláče, domácí pekárna

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Bramborový koláč z "tatarkového" těsta.

Přidat komentář