Bramborový koláč z "tatarkového" těsta

Těsto jsem připravovala v pekárně, ale lze ho udělat i ručně. Do pekárny vložíme mléko, tatarskou omáčku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a nakonec…
Ingredience aneb co potřebujete
100 ml vlažného mléka
4 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy, ale s tatarkou je těsto vychucenější
4 brambory uvařené ve slupce, vychladlé a oloupané
lžička soli
400 ml polohrubé mouky
20 g droždí
olej na vymazání formy
směs nahrubo nastrouhaných tvrdých sýrů na posypání, cca 150 g celkem ( měla jsem nivu, goudu a uzený eidam )
větvička čerstvého tymiánu nebo trochu sušeného
Postup vaření podle receptu
Těsto jsem připravovala v pekárně, ale lze ho také zpracovat ručně.
Do pekárny vložíme mléko, tatarskou omáčku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a na vrch rozdrobíme droždí. Necháme přístroj zpracovat těsto, které by mělo být trochu řidší díky bramborám než normální kynuté těsto. Pekárnu vypneme a necháme těsto, přikryté, kynout asi 30 minut.
Vymazanou skleněnou formu na koláč důkladně potřeme olejem a těsto, které vykynulo, pomocí stěrky přesuneme dovnitř. S pomocí olejem namočených rukou ho rovnoměrně rozetřeme a na vršek nasypeme směs sýrů, na závěr přidáme několik lístků tymiánu.
Pečeme při teplotě 175°C přibližně 45 minut.
Můžeme ho servírovat teplý jako hlavní jídlo, například se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem (vynikající jsou švestky). Koláč je však chutný i studený, například jako doplněk k polévkám.
Co jste ještě nevěděli o receptu Bramborový koláč z "tatarkového" těsta
Bramborový koláč z "tatarkového" těsta je lahodný pokrm, který spojuje křehké těsto s tradičními chutěmi brambor. Toto netradiční těsto, připravené s tatarskou omáčkou, dodává koláči jemnou a krémovou konzistenci. Plněný bramborovou směsí se bylinkami a kořením, koláč je ideální jako hlavní jídlo nebo svačina. Skvěle chutná jak teplý, tak studený, což z něj činí oblíbenou volbu pro rodinné oslavy a pikniky. Vyzkoušejte ho a užijte si kombinaci chutí a textur, kterou nabízí!