Buchtičky se šodó

Nadýchané buchtičky se sladkým vanilkovým šodó vás přenesou zpět do dětských let a evokují vzpomínky na návštěvy u babičky. Tento recept vám pomůže připravit tuto lahodnou pochoutku…
Ingredience aneb co potřebujete
Na buchtičky
750 g polohrubé mouky
350 ml vlažného mléka
4 lžíce cukru
4 lžíce másla
2 sušené droždí (16 g)
2 vejce
1 špetka soli
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
muškátový ořech
máslo na vymazání plechu a buchtiček mezi sebou
Na šodó
650 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu
Postup vaření podle receptu
V misce spojíme mouku se špetkou soli a droždím, poté přidáme citronovou kůru, muškátový oříšek a dvě vejce.
V nádobě ohříváme 350 ml mléka spolu s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem.
Do mísy vlijeme teplou mléčnou směs a zpracujeme ji na těsto. Povrch posypeme moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout přibližně hodinu.
Po vykynutí vytváříme malé kuličky pomocí čajové lžičky, které umisťujeme do plechu vymazaného máslem, přičemž je také potřeba je promazávat i navzájem.
Pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C po dobu 20 až 25 minut.
Do hrnce vlijeme 650 ml mléka, přidáme cukr, vanilkový cukr a obsah sáčku vanilkového pudinku, přilijeme rum a vaříme, dokud nevznikne hustší konzistence.
Na talíř naskládáme buchtičky, zalijeme šodó a můžeme podávat.
Co jste ještě nevěděli o receptu Buchtičky se šodó
Buchtičky se šodó jsou tradiční český dezert, který potěší nejen mlsné jazýčky. Tato lahodná jídla se skládají z měkkého kynutého těsta, které je pečeno ve formě a podáváno s hustým vanilkovým nebo kakaovým krémem, zvaným šodó. Buchtičky jsou často posypané práškovým cukrem a servírovány jako nedělní sladkost nebo jako dezert na slavnostních tabulích. Kombinace nadýchaného těsta a krémové omáčky vytváří dokonalý harmonický zážitek, který se těší oblibě mezi všemi generacemi. Tento dezert je tak nejen chutný, ale i tradiční součástí české kuchyně.