Citrónový koláč

Vejce umícháme s cukrem. Následně přidáme mléko, olej, citronovou šťávu, citronovou kůru, mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Polovinu směsi nalijeme na…
Ingredience aneb co potřebujete
Těsto
4 vejce
220 g cukru
vanilkový cukr
250 ml mléka
225 ml oleje
100 ml citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
400 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžíce kakaa
Krém
3 bílky
30 g krystalového cukru
1 lžíce džemu
1/2 lžičky kyseliny citronové
trochu potravinářské barvy
Na rozvar
100 g krystalového cukru
trochu vody
Postup vaření podle receptu
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, potom pridáme mlieko, olej, citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
Na vymastený plech nalijeme první polovicu těsta, zatímco druhou polovicu smícháme s kakaem a tu nalijeme na světlé těsto.
Pečieme dvadsať minút pri teplote 180 až 200 stupňov Celzia. Potom necháme vychladnúť.
Krém: Cukr zalijeme vodou, aby ho jen mírně pokryl. Při stálém míchání vaříme prudce, dokud se hmota nezačne táhnout, poté odstavíme.
Do misky vložíme vaječné bílky, cukr, džem, kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve vodě a trochu žlutého barviva.
Zabúchame sneh. Do snehu počas neustáleho mixovania pridávame horúci sirup.
Po ušľahaní natrieme na vychladené cesto a posypeme kakaom.
Co jste ještě nevěděli o receptu Citrónový koláč
Citrónový koláč je oblíbený dezert, který spojuje svěží chuť citrusů s jemnou krémovostí. Jeho základem je křehký korpus, který se obvykle připravuje z másla, cukru a mouky. Na něj se nalévá citronová náplň vyrobená z čerstvé citronové šťávy, vajec a cukru. Po upečení se koláč často posypává moučkovým cukrem nebo podává se se šlehačkou. Tento osvěžující koláč je ideálním sladkým zakončením každého jedla a jeho citrusová chuť dodává energii a osvěžení. Perfektně se hodí na letní večery a různé oslavy.