Cizrnovo-sójová směs na sekanou nebo plnění zeleniny
Cizrnu jsem namočila den předem a poté jsem ji vařila v čerstvé vodě 45 minut. Sóju jsem připravila tak, že jsem do litru vody přidala lahůdkové...
Ingredience aneb co potřebujete
200 g suché cizrny
100 g sójového granulátu
2 lžíce hořčice
2 lžíce lahůdkového droždí
himalájská sůl (možno použít i obyčejnou)
římský kmín
majoránka
nať jarní cibulky
Postup vaření podle receptu
Cizrnu jsem dala namočit den předtím.
Pak jsem ji vařila v čerstvé vodě po dobu 45 minut.
Sóju jsem uvařila tím způsobem, že jsem do litru vody přidala lahůdkové droždí, hořčici a sůl. Jakmile voda začala vařit, přidala jsem sójový granulát a vařila jsem ho 15 minut.
Po vypuštění vody jsem z granulátu vymačkala zbytek vody pomocí lžíce v cedníku. Nakrájela jsem nať jarní cibulky a přidala ji do misky spolu se sójovou omáčkou. Ochuťila jsem směs římským kmínem, majoránkou a solí. Kdo chce, může navíc přidat rozmačkaný česnek.
Ke směsi jsem přimíchala uvařenou cizrnu, kterou jsem rozmixovala na hladkou kaši.
Cibulková nať dodala směsi chuť pomocí mixování, ale větší kousky jsem ponechala. A to je hotová směs.
Můžeme to buď upéct jako sekanou, nebo použít na plnění různých druhů zeleniny, jako jsou lilek, cuketa, rajčata, žampiony, papriky nebo zelné listy.
Co jste ještě nevěděli o receptu Cizrnovo-sójová směs na sekanou nebo plnění zeleniny
Cizrnovo-sójová směs na sekanou nebo plnění zeleniny je zdravou a chutnou alternativou tradičního masa. Tato směs kombinuje výživnou cizrnu a sójové produkty, které dodávají jídlu bohatou texturu a bílkoviny. Je ideální pro vegetariány a vegany, nebo pro ty, kteří chtějí zařadit více rostlinných jídel do svého jídelníčku. Směs můžete ochutit bylinkami a kořením podle chuti a použít ji jako pl filling pro papriky, cukety nebo jako základ pro lahodnou vegetariánskou sekanou. Je to nejen výborná volba, ale i skvělý způsob, jak si užít zdravé jídlo.

Tomáš Rohlena