Cuketové lasagne

Poznejte chutnou a výživnější variantu klasických lasagní s naším receptem na lasagne z cukety. Šťavnaté plátky cukety nahrazují klasické těstoviny,…
Ingredience aneb co potřebujete
1 velká cuketa (nebo 2 menší)
1 cibule
1 větší mrkev
100 g celeru
500 g masa (hovězí, kuře)
3 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
1 hrst bazalkových listů
sůl
pepř mletý
koření dle chuti (grilovací, provensálské)
250 ml vývaru
sýr na posypání
Bešamel (verze č. 1)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka (možná i více)
muškátový oříšek
sůl
pepř mletý
Bešamel (verze č. 2 – bezlepková)
300 ml mléka
2 trojúhelníčky taveného sýra
1 hrst parmezánu
muškátový oříšek
sůl
pepř mletý
Postup vaření podle receptu
Nejprve cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a opepříme z obou stran a necháme odstát. Cuketa začne pouštět vodu. Po 15 minutách ji osušíme papírovou utěrkou. Plátky pak umístíme na větší plech a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C na zhruba 10 minut.
Mezitím nakrájíme cibuli na menší kousky, mrkev a celer jemně nastrouháme. Na kousku másla v pánvi osmahneme cibuli do sklovata, poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Po chvilce přilijeme trochu vývaru, aby se to nepřipalovalo, a poté i maso. Dochutíme rozmačkaným česnekem a chvíli dusíme. Podle potřeby přidáváme další vývar. Po 5-10 minutách přidáme rajčata, chvíli dusíme a nakonec okořeníme bazalkou a dalšími kořeními podle chuti.
Na středním plameni rozpustíme máslo v rendlíku, poté přidáme mouku a ihned začneme míchat. Jakmile vznikne těstíčko, přilijeme mléko a promícháme. Snažíme se zbavit všech hrudek. Jakmile toho dosáhneme, nastrouháme trochu muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem.
Pokud zvolíme bezlepkový bešamel, jeho příprava se stává ještě jednodušší. V kastrůlku zahřejeme mléko (dávejte pozor, aby se nepřipálilo), přidáme tavený sýr a parmezán a počkáme, až se vše rozpustí. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Teď je čas na vrstvení. Nejprve vymažeme zapékací misku olejem a na dno dáme trochu bešamelu. Poté přidáme vrstvu cukety, následně masovou směs a opět bešamel (pokud máme dostatek sýra, můžeme posypat i tím). Měly by nám vyjít tři vrstvy, ale záleží na velikosti naší mísy.
"Lasagne vrstvené do formy vložíme do trouby. Po dvaceti minutách posypeme nahoře sýrem a počkáme, až se rozteče a zlatavě zapeče. Po vytažení z trouby je dobré chvíli počkat s porcování, jídlo se lépe zpevní a snadněji se s ním pracuje."
Co jste ještě nevěděli o receptu Cuketové lasagne
Cuketové lasagne jsou skvělou alternativou k tradičním lasagním, ideální pro ty, kteří hledají zdravější variantu. Místo těstovin se zde používají plátky cukety, které dodávají jídlu svěžest a lehkost. Vrstvy se střídají s lahodným rajčatovým sugo, béchamelovou omáčkou a sýrem, což vytváří bohatou chuťovou paletu. Tento pokrm je nejen chutný, ale také plný živin a nízkokalorický, takže si ho mohou vychutnat všichni, kteří dbají na zdravý životní styl. Cuketové lasagne jsou skvělou volbou na oběd i večeři.