Dauphinois gratinované brambory

Brambory oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejlépe na 1 mm, a poté je osušíme. Na dno zapékací mísy rozetřeme prolisovaný česnek...
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg brambor
200 ml smetany
200 ml bujónu nebo silného vývaru
1 stroužek česneku
máslo
černý pepř
sůl
asi 40 g jemně strouhaného tvrdého sýra
Postup vaření podle receptu
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, nejlépe do 1 mm. Poté je osušíme. Na dno zapékací misky dáme prolisovaný česnek a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor pokládáme vedle sebe, každou vrstvu osolíme a mírně posypeme pepřem.
Přelijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem a zatížíme, například pokličkou. Tím zajistíme, že brambory se k sobě dobře přichytí, a poté vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme jednu hodinu, pak odkryjeme, zvýšíme teplotu a dále pečeme odkryté půl hodiny. Po patnácti minutách posypeme sýrem, já jsem použila pecorino.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dauphinois gratinované brambory
Dauphinois gratinované brambory jsou lahodným francouzským pokrmem, který skvěle doplní jakékoli hlavní jídlo. Tento recept se skládá z tenkých plátků brambor, které se vrstveně pokládají do pečicí mísy a prolévají smetanou. Vytváří se tak chutná krémová textura s křupavou zlatavou vrstvou na povrchu. Gratinování brambor v troubě je klíčové pro dosažení dokonalého spojení chutí a aromat. Podávejte je jako přílohu k masu nebo jako vegetariánské jídlo se salátem na straně.