Špekové knedlíky

Špekové knedlíky
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 12 minut
Porce: 1

Knedlíky obvykle slouží jako příloha, ale mohou také představovat hlavní chod. To platí například pro špekové knedlíky, které připravíme z vařeného bůčku.

Ingredience aneb co potřebujete

200 g uzeného bůčku
400 g starší veky (nejlépe z předešlého dne)
150 g hrubé mouky
sůl
mletý pepř
2 menší vejce
1 špetka muškátového květu
několik snítek petrželky (nebo 1/2 lžičky sušené)
300 ml mléka

Postup vaření podle receptu

Bůček vaříme v tlakovém hrnci, dokud nezměkne.

Odstraníme možné kosti a maso nakrájíme na malé kostičky.

Veku nakrájíme na malé kostičky. Smícháme ji s masem, dáme do pekáče a v troubě pečeme, občas promícháme, až je to dozlatova.

Do misky nasypeme mouku, osolíme ji, přidáme pepř a muškátový květ, poté vložíme na jemno nakrájenou petrželku a vejce rozšlehaná s mlékem.

Směs důkladně promícháme, poté přidáme opraženou veku s bůčkem a všechno dobře spojíme, aby vznikla hustá hmota.

Lžící odkrojíme větší kusy, ty v ruce zformujeme do kulatého tvaru a dáme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 12 až 15 minut podle velikosti.

Uvařené knedlíky vyjmeme pomocí děrované naběračky, rozkrojíme je a potřeme sádlem nebo opečenou slaninou, poté je servírujeme s dušeným zelím a osmaženou cibulkou v prstenech.

Co jste ještě nevěděli o receptu Špekové knedlíky

Špekové knedlíky jsou tradičním českým jídlem, které se vyznačuje svojí chutí a jednoduchou přípravou. Jsou vyrobené z bramborového nebo kynutého těsta, do kterého se přidávají kostičky slaniny, často obohacené o cibuli a koření. Tyto knedlíky se obvykle podávají jako příloha k masovým pokrmům, zejména k omáčkám a dušeným masům. Díky své sytosti a vynikající chuti se staly oblíbeným jídlem v české domácnosti.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (35 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Příloha
Štítky: knedlíky, tlakový hrnec, vaření, oběd, snadné, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, snadný, přílohy, zimní recepty, bylinky, evropská, masopust

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Špekové knedlíky.

Přidat komentář