Špekové knedlíky

Knedlíky obvykle slouží jako příloha, ale mohou také představovat hlavní chod. To platí například pro špekové knedlíky, které připravíme z vařeného bůčku.
Ingredience aneb co potřebujete
200 g uzeného bůčku
400 g starší veky (nejlépe z předešlého dne)
150 g hrubé mouky
sůl
mletý pepř
2 menší vejce
1 špetka muškátového květu
několik snítek petrželky (nebo 1/2 lžičky sušené)
300 ml mléka
Postup vaření podle receptu
Bůček vaříme v tlakovém hrnci, dokud nezměkne.
Odstraníme možné kosti a maso nakrájíme na malé kostičky.
Veku nakrájíme na malé kostičky. Smícháme ji s masem, dáme do pekáče a v troubě pečeme, občas promícháme, až je to dozlatova.
Do misky nasypeme mouku, osolíme ji, přidáme pepř a muškátový květ, poté vložíme na jemno nakrájenou petrželku a vejce rozšlehaná s mlékem.
Směs důkladně promícháme, poté přidáme opraženou veku s bůčkem a všechno dobře spojíme, aby vznikla hustá hmota.
Lžící odkrojíme větší kusy, ty v ruce zformujeme do kulatého tvaru a dáme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 12 až 15 minut podle velikosti.
Uvařené knedlíky vyjmeme pomocí děrované naběračky, rozkrojíme je a potřeme sádlem nebo opečenou slaninou, poté je servírujeme s dušeným zelím a osmaženou cibulkou v prstenech.
Co jste ještě nevěděli o receptu Špekové knedlíky
Špekové knedlíky jsou tradičním českým jídlem, které se vyznačuje svojí chutí a jednoduchou přípravou. Jsou vyrobené z bramborového nebo kynutého těsta, do kterého se přidávají kostičky slaniny, často obohacené o cibuli a koření. Tyto knedlíky se obvykle podávají jako příloha k masovým pokrmům, zejména k omáčkám a dušeným masům. Díky své sytosti a vynikající chuti se staly oblíbeným jídlem v české domácnosti.