Špenát

Co takhle vyzkoušet špenát? Ať už z čerstvých listů nebo z mraženého protlaku, špenát je v českých domácnostech připravován už mnoho let a každý má…
Ingredience aneb co potřebujete
1 balíček špenátového protlaku
2 lžíce hrubé mouky
1 vejce
trochu mléka
mletý pepř
sůl
3-4 stroužky česneku
1 cibule (velká)
50 g špeku
Postup vaření podle receptu
Nakrájejte slaninu na malé kostičky a cibuli na jemno.
Na oleji osmahněte slaninu, poté přidejte cibuli. Když cibule zezlátne, přisypte hrubou mouku a promíchejte, abyste vytvořili jíšku.
Nejdříve si připravte mléko a jakmile se mouka zhnědne, pomalu do ní přidávejte mléko a uvařte z toho hustou kaši.
Přidejte trochu špenátu - malou porci rozmraženého.
Zatímco se špenát zahřívá (dávejte pozor, aby se nepřipálil, pravidelně míchejte), oloupejte česnek a rozmačkejte ho, následně ho přidejte do špenátu. Osolte a opepřete, a jakmile se špenát dobře prohřeje, vmíchejte do něj vejce a ještě chvíli ho prohřejte.
Co jste ještě nevěděli o receptu Špenát
Špenát je listová zelenina, která je bohatá na živiny a vitamíny, zejména vitamin K, vitamin A a železo. Může být konzumován syrový v salátech nebo vařený, kdy si zachovává většinu svých prospěšných látek. Špenát se často používá jako přísada do různých pokrmů, jako jsou smoothie, omáčky nebo náplně do lasagní a koláčů. Díky své jemné chuti je oblíbený nejen mezi zdravotně orientovanými jedlíky, ale i mezi dětmi, když je správně upraven. Špenát má také antibakteriální vlastnosti a podporuje zdraví očí.