Dauphinois gratinované brambory

Dauphinois gratinované brambory
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Brambory oloupeme a nakrájíme je na co nejtenčí plátky, nejlépe o tloušťce maximálně 1 mm, a důkladně je osušíme. Na dno zapékací nádoby rozprostřeme prolisovaný česnek...

Ingredience aneb co potřebujete

1 kg brambor
200 ml smetany
200 ml bujónu nebo silného vývaru
1 stroužek česneku
máslo
černý pepř
sůl

asi 40 g jemně strouhaného tvrdého sýra

Postup vaření podle receptu

Brambory oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejvýše 1 mm silné, a osušíme je. Na dno zapékací mísy rozetřeme prolisovaný česnek a přidáme 1-2 lžíce másla. Plátky brambor klademe vedle sebe, každou vrstvu mírně osolíme a posypeme pepřem.

Polijeme směsí smetany a vývaru, přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem a zatížíme, třeba poklicí, aby brambory držely pohromadě. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme hodinu. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu a dopékáme dalších 30 minut. Po 15 minutách posypeme nastrouhaným sýrem, já použila pecorino.

Co jste ještě nevěděli o receptu Dauphinois gratinované brambory

Dauphinois gratinované brambory, známé také jako gratin dauphinois, jsou tradičním francouzským pokrmem, který pochází z oblasti Dauphiné. Tento lahodný pokrm se připravuje z tenkých plátků brambor, které jsou vrstveny s česnekem a smetanou, a posypány sýrem. Při pečení vzniká zlatavá kůrka, která dodává bramborám výjimečnou chuť a aroma. Je ideálním přílohou k masovým pokrmům, ale lze je podávat i jako samostatné jídlo. Gratinované brambory kombinují jednoduchost přípravy s bohatým a krémovým výsledkem, což z nich činí oblíbenou volbu pro rodinné večeře.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.8/5 (38 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Příloha
Štítky: Zelenina, oběd, sváteční / nedělní, běžný den, večeře, snadný, pro začátečníky, bramborová jídla, přílohy, bramborové, pečení

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Dauphinois gratinované brambory.

Přidat komentář