Dauphinois gratinované brambory

Brambory oloupeme a nakrájíme je na co nejtenčí plátky, nejlépe o tloušťce maximálně 1 mm, a důkladně je osušíme. Na dno zapékací nádoby rozprostřeme prolisovaný česnek...
Ingredience aneb co potřebujete
1 kg brambor
200 ml smetany
200 ml bujónu nebo silného vývaru
1 stroužek česneku
máslo
černý pepř
sůl
asi 40 g jemně strouhaného tvrdého sýra
Postup vaření podle receptu
Brambory oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, nejvýše 1 mm silné, a osušíme je. Na dno zapékací mísy rozetřeme prolisovaný česnek a přidáme 1-2 lžíce másla. Plátky brambor klademe vedle sebe, každou vrstvu mírně osolíme a posypeme pepřem.
Polijeme směsí smetany a vývaru, přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem a zatížíme, třeba poklicí, aby brambory držely pohromadě. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme hodinu. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu a dopékáme dalších 30 minut. Po 15 minutách posypeme nastrouhaným sýrem, já použila pecorino.
Co jste ještě nevěděli o receptu Dauphinois gratinované brambory
Dauphinois gratinované brambory, známé také jako gratin dauphinois, jsou tradičním francouzským pokrmem, který pochází z oblasti Dauphiné. Tento lahodný pokrm se připravuje z tenkých plátků brambor, které jsou vrstveny s česnekem a smetanou, a posypány sýrem. Při pečení vzniká zlatavá kůrka, která dodává bramborám výjimečnou chuť a aroma. Je ideálním přílohou k masovým pokrmům, ale lze je podávat i jako samostatné jídlo. Gratinované brambory kombinují jednoduchost přípravy s bohatým a krémovým výsledkem, což z nich činí oblíbenou volbu pro rodinné večeře.