Domácí máslo

Obě smetany nalijeme do misky a zapneme ruční mixér. Šleháme, dokud nebude náš krém pevný, ale pokračujeme v šlehání dál, protože nechceme jen šlehačku, ale…
Ingredience aneb co potřebujete
2 krabičky smetany 33% tuku
(pozor na to, aby byly jen pasterizované, žádné UHT apod. ani v kelímku, neosvědčilo se mi to)
Připravte si
ruční mixér
mísu na šlehání másla
menší misku, do které budete slévat mléko
cedník, gumovou stěrku
RUKAVICE a zástěru
Postup vaření podle receptu
Obě smetany nalijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme, dokud neobdržíme pevnou šlehačku, ale pokračujeme dál, protože chceme máslo. Šleháme, dokud si nevšimneme, že se konzistence začíná měnit a hmota se dělí na malé kousky - to už se začíná tvořit máslo.
Pokud se odděluje máslo od mléka, pokračujeme ve šlehání, dokud nezačne tekutina cákat. Poté vypneme šlehač a nasadíme si rukavice. Mléko slijeme přes cedník do menší mísy a z másla vymačkáme co nejvíce mléka, které necháme na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou a kolem jedné lžíce vody v ní necháme. Vložíme máslo zpět do mísy a ještě chvíli šleháme. Slitou tekutinu uchováme v lednici, protože ji můžeme použít na vaření a podobně.
Nyní máslo krátce šleháme, poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Znovu šleháme, znovu scedíme a propláchneme. Trošku máslo stlačíme, abychom z něj dostali co nejvíce tekutiny a aby bylo čisté. Tento postup opakujeme asi 3 až 4krát, takže bychom měli mít čisté máslo.
Na závěr formujeme máslo do požadovaného tvaru a uložíme ho do máselničky, samozřejmě i do lednice. Při přípravě domácího másla je klíčové dbát na hygienu, takže všechno musí být pečlivě umyté.
Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí máslo
Domácí máslo je lahodný a přírodní produkt, který si můžete snadno vyrobit v pohodlí svého domova. Stačí smíchat šlehačku a chvíli ji šlehat, dokud se máslo neoddělí od podmáslí. Výsledkem je jemné, krémové máslo, které můžete ochutit solí nebo bylinkami podle chuti. Domácí máslo je zdravější alternativou k těm komerčním a neobsahuje žádné umělé přísady. Skvěle se hodí na chleba, do pečení nebo jako přísada do různých pokrmů, přičemž na každém stole vytvoří útulnou atmosféru.