Domácí máslo

Domácí máslo
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Obě smetany nalijeme do misky a zapneme ruční mixér. Šleháme, dokud nebude náš krém pevný, ale pokračujeme v šlehání dál, protože nechceme jen šlehačku, ale…

Ingredience aneb co potřebujete

2 krabičky smetany 33% tuku
(pozor na to, aby byly jen pasterizované, žádné UHT apod. ani v kelímku, neosvědčilo se mi to)
Připravte si
ruční mixér
mísu na šlehání másla
menší misku, do které budete slévat mléko
cedník, gumovou stěrku
RUKAVICE a zástěru

Postup vaření podle receptu

Obě smetany nalijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme, dokud neobdržíme pevnou šlehačku, ale pokračujeme dál, protože chceme máslo. Šleháme, dokud si nevšimneme, že se konzistence začíná měnit a hmota se dělí na malé kousky - to už se začíná tvořit máslo.

Pokud se odděluje máslo od mléka, pokračujeme ve šlehání, dokud nezačne tekutina cákat. Poté vypneme šlehač a nasadíme si rukavice. Mléko slijeme přes cedník do menší mísy a z másla vymačkáme co nejvíce mléka, které necháme na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou a kolem jedné lžíce vody v ní necháme. Vložíme máslo zpět do mísy a ještě chvíli šleháme. Slitou tekutinu uchováme v lednici, protože ji můžeme použít na vaření a podobně.

Nyní máslo krátce šleháme, poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Znovu šleháme, znovu scedíme a propláchneme. Trošku máslo stlačíme, abychom z něj dostali co nejvíce tekutiny a aby bylo čisté. Tento postup opakujeme asi 3 až 4krát, takže bychom měli mít čisté máslo.

Na závěr formujeme máslo do požadovaného tvaru a uložíme ho do máselničky, samozřejmě i do lednice. Při přípravě domácího másla je klíčové dbát na hygienu, takže všechno musí být pečlivě umyté.

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí máslo

Domácí máslo je lahodný a přírodní produkt, který si můžete snadno vyrobit v pohodlí svého domova. Stačí smíchat šlehačku a chvíli ji šlehat, dokud se máslo neoddělí od podmáslí. Výsledkem je jemné, krémové máslo, které můžete ochutit solí nebo bylinkami podle chuti. Domácí máslo je zdravější alternativou k těm komerčním a neobsahuje žádné umělé přísady. Skvěle se hodí na chleba, do pečení nebo jako přísada do různých pokrmů, přičemž na každém stole vytvoří útulnou atmosféru.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (33 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Rychlá večeře
Štítky: snadné, běžný den, česká, snadný, ostatní, studená kuchyně

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí máslo.

Přidat komentář