Domácí sýrová omáčka

Domácí sýrová omáčka
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Neznám nic lepšího než si připravit domácí sýrovou omáčku a zjemnit její chuť bylinkami a doplnit jí zeleninou.

Ingredience aneb co potřebujete

300 ml kuřecí, hovězí, uzený vývar ( nebo bujón z kostky)
Sýry (kombinujte nebo zvolte jeden druh)
1 balení niva 50 % (110 g)
1 ks eidam strouhaný 45 % (100 g)
1 ks ementál 45 % (100 g)
1 - 2 ks smetany na vaření 12%
přiměřeně Hrašky - na zahuštění (k dostání v prodejně zdravé výživy – má výborné výživové vlastnosti)
kousek másla
bylinky např. bazalka, rozmarýn, tymián nebo provensálské koření
zelenina (vyberte si např. kukuřici, pórek, špenát nebo hrášek)

Postup vaření podle receptu

Investice času a práce se nám vrátí v podobě skvělého jídla.

Nejprve si uděláme vývar. Kuřecí, hovězí, uzený. Podle libosti. Pro ty co se jim času nedostává i bujón z kostky postačí. Zahustíme Hraškou a 20 minut povaříme. Od té doby co jsem ji objevila v prodejně se zdravou výživou ji používám pořád.

Natrháme si bazalku, rozmarýn, tymián apod. a nadrobno rozdrtíme. Můžeme použít i provensálské kořením z obchodu.

Na pánvi si rozehřejeme trochu másla, prohřejeme a podusíme zeleninu (kukuřici, pórek, špenát nebo hrášek). Na co máme zrovna chuť nebo co máme ve spíži.

Mezi tím si připravíme sýry. Rozmělníme, nastrouháme. Podle potřeby.

Do hotového vývaru vmícháme zeleninu, bylinky a smetanu.

Připravíme si metličku. Zmírníme plamen a pozvolna za stálého míchání přisypáváme sýry.

Odstavíme z plotny a je hotovo.

Uvaříme si těstoviny, přelijeme domácí sýrovou omáčkou a můžeme servírovat. Muži k tomu jistě ocení i kousek masa.

Dobrou chuť!

Co jste ještě nevěděli o receptu Domácí sýrová omáčka

Domácí sýrová omáčka je lahodným doplňkem k mnoha pokrmům. Tato krémová omáčka je vyrobena z kvalitního sýra, mléka, másla a mouky. Klíčem k její přípravě je pomalé míchání, které zajistí hladkou konzistenci bez hrudek. Lze ji použít jako dip k nachos, omáčku na těstoviny nebo polevu na oblíbené zeleninové pokrmy, jako je brokolice či květák. Přidáním bylinek, jako je tymián nebo pažitka, můžete získat zajímavou variaci. Domácí sýrová omáčka potěší nejen milovníky sýra, ale i každého, kdo si rád dopřeje chutný domácí pokrm.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.7/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Omáčky
Štítky: česká kuchyně, vegetariánský recept, omáčka

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Domácí sýrová omáčka.

Přidat komentář