Hanácké halušky

Hanácké halušky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Porce: 4

Brambory nastrouháme na jemno, osolíme a důkladně je promícháme s moukou. Poté těsto protlačujeme přes speciální pomůcku, například gumovou stěrku.

Ingredience aneb co potřebujete

750 g brambor
250 g polohrubé mouky
sůl
kousek másla
100 g brynzy
200 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
mléko
120 g olomouckých syrečků
200 g uzené slaniny
2 mladé pórky

Postup vaření podle receptu

Brambory nastrouháme na drobno, přidáme sůl a důkladně je smícháme s moukou.

Těsto protláčíme přes speciální síto pomocí gumové stěrky, promícháme a krátce povaříme, asi jednu minutu. Jakmile halušky vyplavou na povrch, scedíme je a přidáme lžíci másla, abychom je promíchali.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a krátce osmahneme. Poté zalijeme smetanou a krém povaříme. Pokud bude omáčka příliš hustá, můžeme ji ředit trochou mléka.

Přimícháme nastrouhanou brynzu, počkáme, až se rozpustí, a důkladně to vše spojíme s haluškami.

Do teplé směsi vložíme nakrájené syrečky na malé kostičky a důkladně promícháme.

Na suché pánvi opečeme slaninu do zlatova a dokřupava, poté přidáme nakrájený pórek, necháme ho zavadnout a smícháme s haluškami v sýrové omáčce.

Co jste ještě nevěděli o receptu Hanácké halušky

Hanácké halušky jsou tradičním pokrmem z regionu Haná v České republice. Tyto chutné knedlíky se vyrábějí z bramborového těsta, které se formuje na malé kousky a vaří. Halušky se často podávají s různými omáčkami, špekem nebo cibulkou. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost a výbornou chuť. V rámci české kuchyně představují Hanácké halušky skvělou volbu pro milovníky domácí stravy a tradičních receptů, které si zachovávají autentickou chuť a pohostinnost regionu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 5.0/5 (45 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Italské
Štítky: Zelenina, těstoviny, restování, vaření, oběd, snadné, běžný den, večeře, do 100 korun, česká, snadný, slovenská, smažení, ostatní, domácí těstoviny

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Hanácké halušky.

Přidat komentář