Hanácké halušky

Brambory nastrouháme na jemno, osolíme a důkladně je promícháme s moukou. Poté těsto protlačujeme přes speciální pomůcku, například gumovou stěrku.
Ingredience aneb co potřebujete
750 g brambor
250 g polohrubé mouky
sůl
kousek másla
100 g brynzy
200 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
mléko
120 g olomouckých syrečků
200 g uzené slaniny
2 mladé pórky
Postup vaření podle receptu
Brambory nastrouháme na drobno, přidáme sůl a důkladně je smícháme s moukou.
Těsto protláčíme přes speciální síto pomocí gumové stěrky, promícháme a krátce povaříme, asi jednu minutu. Jakmile halušky vyplavou na povrch, scedíme je a přidáme lžíci másla, abychom je promíchali.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a krátce osmahneme. Poté zalijeme smetanou a krém povaříme. Pokud bude omáčka příliš hustá, můžeme ji ředit trochou mléka.
Přimícháme nastrouhanou brynzu, počkáme, až se rozpustí, a důkladně to vše spojíme s haluškami.
Do teplé směsi vložíme nakrájené syrečky na malé kostičky a důkladně promícháme.
Na suché pánvi opečeme slaninu do zlatova a dokřupava, poté přidáme nakrájený pórek, necháme ho zavadnout a smícháme s haluškami v sýrové omáčce.
Co jste ještě nevěděli o receptu Hanácké halušky
Hanácké halušky jsou tradičním pokrmem z regionu Haná v České republice. Tyto chutné knedlíky se vyrábějí z bramborového těsta, které se formuje na malé kousky a vaří. Halušky se často podávají s různými omáčkami, špekem nebo cibulkou. Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost a výbornou chuť. V rámci české kuchyně představují Hanácké halušky skvělou volbu pro milovníky domácí stravy a tradičních receptů, které si zachovávají autentickou chuť a pohostinnost regionu.