Rajčatová polévka s fazolemi

Rajčatová polévka s fazolemi
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 35 minut
Porce: 4

Rajčatová polévka představuje skrytý poklad, protože odhaluje krásnou a trochu tajemnou chuť unami. Unami je pátá lidská chuť vedle hořké, sladké, kyselé a slané. Chuť unami byla objevena v Japonsku v mořských řasách v roce 1908. Rajčatová polévka s fazolemi také odkrývá možnosti kombinace rajčat a fazolí. Letité souručenství stále funguje, jak vás může přesvědčit recept na rajčatovou polévku s fazolemi. Tuto polévku notně vylepšují použité ingredience, jejichž jednoduchou kombinací vzniká opravdu skvělá večeře nebo rychlý oběd. Recept na rajčatovou polévku s fazolemi podle nás stojí za vyzkoušení.

Ingredience aneb co potřebujete

30 g másla
1 ks cibule
2 stroužky česneku
1 ks mrkve
1 a 1/2 lžíce bylinek (oregano, bazalka, tymián)
170 g rajčatového pyré
125 ml bílého suchého vína
425 g (1 plechovka) bílých fazolí (konzervované, slité)
1 l drůbežího vývaru
50 g strouhaného parmazánu
120 g baby špenátu
185 ml smetany ke šlehání (nemusí být)
sůl
pepř (čerstvě namletý)

Postup vaření podle receptu

Nejprve v pořádném hrnci rozehřejte máslo. Potom přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Restujte cca 5 minut, až trochu změkne mrkev. Zhruba v půlce těch 5 minut do hrnce vsypte bylinky, aby kuchyň a hlavně rajčatovou polévku krásně rozvoněly.

Mírně zvyšte teplotu a přidejte rajčatovou pastu. Tu smažte přibližně 2 minut. Tím se zase pořádně vyklube její výrazná chuť. Potom přilijte víno a nechte ho odpařit, což by mělo zabrat asi 3 minuty.

Nyní přidejte fazole (asi 1 hrnek), ale ne všechny, trochu si nechte do dokončování polévky. Do hrnce spolu s fazolemi dejte také vývar, parmazán a osolte a opepřete. Rajčatovou polévku stále ochutnávejte, protože fazole (jejich nálev) a vývar mohou být už samy o sobě slané. Promíchejte a zakryté pokličkou povařte cca 3 minuty. Vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Do téměř hotové rajčatové polévky s fazolemi nakonec vsypte zbylé fazole a lístky špenátu. Kdo by chtěl polévku vydatnější, může přidat smetanu. Promíchejte, po opětovném ochutnání dochuťte a podávejte s pečivem. Dobrou chuť!

Co jste ještě nevěděli o receptu Rajčatová polévka s fazolemi

Rajčatová polévka s fazolemi je chutné a výživné jídlo, které kombinuje sladkost rajčat s jemnou krémovitostí fazolí. Je ideální volbou pro chladné dny, kdy hledáte něco zahřívajícího a sytého. Polévka se často připravuje z čerstvých nebo konzervovaných rajčat, červených nebo bílých fazolí a kořenové zeleniny, jako je cibule a česnek, které dodávají hloubku chuti. Pro extra aroma se přidává bazalka, oregano nebo tymián. Podává se horká, často s křupavým chlebem nebo nastrouhaným sýrem na vrcholu.

Líbí se vám recept? Dejte mu 5 hvězd!

Aktuální hodnocení receptu 4.1/5 (23 hlasujících)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnost s bohatým rozhledem. Je velkým fanouškem jídla a občasného vaření. V jeho zájmu jsou i gurmánské zážitky v restauracích. Každou neděli se jeho rodina těší na jeho pravidelný oběd, který jim připraví.
ikona sociální sítě ikona sociální sítě

Kde je recept zařazen?

Kategorie: Zeleninové, Pro děti, Vegetariánské, Italské, Polévky
Štítky: Zelenina, italská kuchyně, dětská jídla, fazole, polévka, rajčata, svačina

Komentáře

Přidejte první komentář k receptu Rajčatová polévka s fazolemi.

Přidat komentář