Honzovy buchty

Výborné kynuté buchty, které jsou jako z pohádky.
Ingredience aneb co potřebujete
těsto
500 g hladká mouka
2 ks žloutek
100 g cukr moučka
1 dl olej
250 ml mléko
42 g droždí
sůl
náplň
1 mléko
piškoty
250 g tvaroh v kostce
žloutek
cukr moučka
mák
náplň 2 cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
Postup vaření podle receptu
Do mouky uděláme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout. Těsto v průběhu kynutí 2x prohněteme.
Z vykynutého těsta tvoříme kuličky na vál. Když máme všechno těsto spotřebované, začneme roztahovat kuličky na placky, které plníme náplní. Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Potom necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchet potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 22 minut. Buchty s tvarohovou náplní pečeme o něco déle. Hotové buchty pocukrujeme.
Náplně
Maková: Mák spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.
Tvarohová: Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a žloutkem. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a přidáme rozinky.
Co jste ještě nevěděli o receptu Honzovy buchty
Honzovy buchty jsou tradiční české sladké pečivo, které si získalo srdce mnoha milovníků domácí kuchyně. Vynikají svou nadýchanou konzistencí a lahodnou náplní, typicky z povidel, tvarohu nebo máku. Příprava zahrnuje kynuté těsto, které se po vykynutí plní zvolenou náplní a tvaruje do malých bochánků. Ty se poté pečou dozlatova a často se posypávají moučkovým cukrem. Honzovy buchty jsou ideální volbou na rodinné oslavy nebo jako sladká tečka k odpolední kávě.